Orhan Pamuk u Beogradu: Pišem zato što sam ljut na svakoga

Književnik kaže da u svojim djelima nikada nije prestao kritizirati svjetske vlade. (Al Jazeera)

Poznati turski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Orhan Pamuk u posjeti je Beogradu.

Pamuk je održao predavanje u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti, gdje je došao na poziv Geopoetike, izdavača njegovih djela u Srbiji.

Književnik kaže da u svojim djelima nikada nije prestao kritizirati svjetske vlade.

Ovaj turski nobelovac navodi da pripada naciji pisaca, umjetnika i različitih ljudi, koji nezavisno od toga da li žive u SAD-u ili Turskoj, imaju liberalne ideje.

Odgovarajući na pitanje zašto piše, Orhan Pamuk je rekao da je to njegov način da mijenja svijet i da se shvati život u Turskoj danas. 

“Pišem zato što sam ljut na sve vas, i na svakoga. To radim jer volim da sjedim u sobi cijeli dan, i da pišem. Samo na taj način mogu dati doprinos životu koji danas živimo te da ga pisanjem pokušam promijeniti. Pišem jer želim da mi, ali i cijeli svijet, shvati kakav život živimo u Istanbulu i Turskoj”, kazao je Pamuk.

Čitanje novih generacija pisaca

Govoreći o knjizi “Čudan osjećaj u meni”, slavni pisac je kazao da je želio zabilježiti promjene u životu, ne kroz pučeve i velike sudare, nego kroz to “kako jedu jogurt”.

On je primijetio da je obaveza pisca da vidi svijet kroz ljude koji nisu kao on. “Kada Tolstoj piše o Ani Karenjinoj, ne bavi se partijskom politikom, nego time kako muškarac vidi svijet kroz oči voljene žene. Ivo Andrić vidi svijet i iz perspektive muslimana”, rekao je Pamuk, govoreći o tome zašto se poslije romana u kojima je prenosio iskustvo svjetovne buržoazije, odlučio pisati o ljudima koji nisu poput njega.

Pamuk je priznao da čita djela nove generacije pisaca, od kojih možda nešto novo nauči, da se, dok piše, osjeća kao zanatlija sa svojom maštom, ali i kao tvrdoglavi čovjek uvjeren da to može uraditi.

On je kazao da već osam mjeseci piše roman čija se radnja dešava 1900. godine, na moru, a tema je kuga i za tu priču pripremao se prethodnih 30 godina, kupujući knjige, sakupljajući informacije.

“Počeo sam pisati svoj treći historijski roman, ali nije mi stalo da objašnjavam historiju već mi je stalo do slika. Historija je za mene izvor romantičnih slika i mračnih strana ljudskog duha”, objasnio je Pamuk, zadovoljan što ima toliko ljudi koji ga “strpljivo slušaju”.

Izvor: Al Jazeera i agencije