Indijski redatelj Gurvinder Singh otvorio FAF

Ken Loach, Redatelj, Film, Daniel Blake
Film Kena Loacha "Ja, Daniel Blake", portret je radnika koji se bori protiv privatiziranih institucija (AP)

Indijski redatelj, prošlogodišnji pobjednik i ovogodišnji predsjednik žirija, Gurvinder Singh otvorio je sinoć 22. Festival autorskog filma (FAF) u beogradskom Domu omladine.

On je napomenuo da je divno biti u Beogradu nakon godinu dana.

“Posljednji put sam bio ovde prošle godine kada sam primao nagradu, a sjajno je sada biti ovde i donositi odluke s drugim članovima žirija na ovom izuzetnom festivalu. Upravo sam završio film jučer i nakon šestosatnog leta stigao u Beograd. U svijetu neprekidnih konflikata i gdje postoji rat protiv čovječanstva, ovo su mali glasovi u moru koji mogu doprinijeti poboljšanju svega oko nas. Filmovi su filozofski eseji koji postavljaju pitanja tko smo, kuda i zašto idemo, ako mogu posuditi riječi Paula Gaugina” rekao je Singh, kako prenosi Tanjug.

U Srbiji 1990. bilo 370 kina, 2016.  50

Izbornik pratećeg programa ‘Bande a part’, Vladimir Perišić, također se obratio publici na otvaranju Festivala autorskog filma.

“Dame i gospodo, drugarice i drugovi, u ime Saveta festivala želim da vas podsetim da je Srbija 1990. godine imala 370 bioskopa, 2006. ih je bilo 143, a 2016. nešto manje od 50 koji još uvek funkcionišu. Podaci su jednako poražavajući u drugim oblastima kulture. To me podseća na reči Elija Vitorinija italijanskog pisca 1947. godine da “fašizam, esencija buržoazije pokušava nasiljem da uništi svu kulturu”. Filmski i drugi kulturni radnici dele sudbinu radničke klase i zato smo želeli da na početku festivala vidimo film Kena Loacha Ja, Daniel Blake“, kazao je Perišić.

Prva projekcija na FAF-u, film Ja, Daniel Blake, portret je radnika koji se bori protiv privatiziranih institucija.

Izvor: Agencije