Za Moneta 81,4 miliona, za 10 Zapovjedi 850.000 dolara

Monetov „Stog sijena“ „potukao“ je prethodni rekord postavljen u junu 2008. godine kada je „Jezero lopoča“ prodano za 80,4 miliona dolara na aukciji u Londonu (AP)

Slika Claudea Moneta „Stog sijena“, dio serije slika francuskog slikara, prodana je za rekordnih 81,4 miliona američkih dolara na aukciji koju je u New Yorku organizirala aukcijska kuća Christie's, prenose agencije.

Na drugom kraju Sjedinjenih Američkih Država, kamena ploča stara 1.500 godina, s najstarijim uklesanim tekstom Deset Božjih zapovijedi prodana je za 850.000 dolara.

Monetov „Stog sijena“ „potukao“ je prethodni rekord postavljen u junu 2008. godine kada je „Jezero lopoča“ prodano za 80,4 miliona dolara na aukciji u Londonu.

Konačna cijena gotovo je dvostruko nadmašila početnu procjenu od 45 miliona dolara. Aukcija je trajala nepunih 15 minuta što je neuobičajeno trajanje za prodaju tog formata. Jedna je žena u dvorani dugo ostala u utrci prije nego je odustala dajući posljednju ponudu od 53 miliona dolara i prepustila dražbu telefonskim kupcima.

„Stog sijena“ dio je serije koju je Monet naslikao zimi 1890./91. iz svoje kuće u Givernyju, u Normandiji. Platno je jedno od rijetkih djela iz te serije koje je još uvijek u rukama privatnih kolekcionara i većina ih se nalazi u muzejima, kažu u Christie'su.

Historijski eksponat

Na aukciji u Beverly Hillsu je prodata ploča sa 10 Zapovjedi. Četvrtasta ploča u bijelom mramoru, visoka 61 centimetar i teška 50 kilograma prodana je nepoznatom kupcu.

Pretpostavlja se da je nastala u ranom bizantijskom dobu, između 300. i 500. godine nove ere

Bila je u vlasništvu rabina Shaula Deutscha, osnivača židovskog muzeja u Brooklynu u New Yorku, koji je od novog vlasnika zatražio da je mora javno izložiti, saopćila je aukcijska kuća.

Na ploči su u 20 redova na samaritanskom pismu ispisana ključna načela judaizma i kršćanstva. 

Pretpostavlja se da je nastala u ranom bizantijskom dobu, između 300. i 500. godine nove ere i kako se nekada nalazila na ulazu u sinagogu koju su vjerojatno uništili Rimljani.

Ploča je otkrivena 1913. prilikom gradnje željezničke pruge kod izraelskog grada Yavneha. Neko, vjerovatno građevinski radnik, uzeo ju je i postavio u svom dvorištu gdje je stajala do 1943. kada je dospjela u ruke arheologa koji ju je posjedovao do smrti 2000. godine.

Deutsch ju je najprije radi izložbe posudio od izraelske arheološke uprave, a potom kupio, navodi aukcijska kuća.

Izvor: Agencije


Povezane

Prije gotovo 60 godina, dva mlada naučnika došla su do otkrića koje je značajno pomoglo u razumijevanju genetike. Naime, Francis Crick i James Watson riješili su tajnu strukture DNK. Pismo u kojem Crick svom sinu Michaelu detaljno opisuje ovo veliko otkriće bit će ponuđeno na aukciji. Vrijednost pisma procijenjena je na više od 1,5 milion […]

Published On 06 Apr 2013

Sve je na prodaju. Američki gradić Harrisburg je, kako bi izbjegao bankrot, sve što je u njegovom vlasništvu stavio na aukciju. Bivši gradonačelnik potrošio je milione dolara skupljajući kolekciju za muzej Divljeg zapada koji nikad nije otvoren. Kako izvještava Cath Turner, grad sada pokušava spasiti što se spasiti može ili bolje reći – prodati.

Published On 25 Jul 2013
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO