Preminuo Leonard Cohen

Nisu navedene dodatne pojedinosti o Cohenovoj smrti, osim da će komemoracija biti održana u Los Angelesu (EPA)

Leonard Cohen, legendarni kanadski glazbenik i pjesnik, poznat kao jedan od najvećih vizionara među umjetnicima svog naraštaja, umro je u noći na petak u 82. godini, objavljeno je na njegovoj stranici na Facebooku.

“S velikom tugom javljamo da nas je napustio legendarni pjesnik, skladatelj i umjetnik Leonard Cohen. Izgubili smo jednog od najuglednijih i najplodonosnijih vizionara”, piše u priopćenju objavljenom na Facebooku.

Nisu navedene dodatne pojedinosti o Cohenovoj smrti, osim da će privatna komemoracija biti održana u Los Angelesu.

Njegove su balade često bile tužne, ali i pune romantike. Generacije su pjevušile i zaljubljeno plesale na njegove najpoznatije pjesme kao što su Suzanne, So Long Marianne i Bird on the Wire koju su izvodili mnogi glazbenici, među njima i Johnny Cash i Joe Cocker.

Rođen je 21. rujna 1934. godine u imućnoj židovskoj obitelji u Montrealu. Studentske godine je posvetio pisanju poezije.

Uspješna karijera kantautora

Objavio je nekoliko zbirka pjesama, ali mu one nisu mogle osigurati sredstva za život pa je svoj spisateljski dar ugradio u glazbu. Kada se sredinom 60-ih doselio u New York počeo je uspješnu karijeru kantautora.

Cohen je u svojim pjesmama progovarao o tuzi kao o svojoj duhovnosti, a poslije se zanosio i idejama socijalne pravednosti.

U svom posljednjem albumu You Want It Darker Cohen razmišlja o vlastitoj smrti. Album je izašao 21. listopada, nekoliko mjeseci nakon smrti Marianne Ihlen, Norvežanke s kojom je živio na grčkom otoku Hydri i koja mu je bila nadahnuće za pjesmu So Long, Marianne.

Na tom albumu kaže da je spreman za svoje posljednje putovanje: “Hineni, hineni, My Lord” (“Dolazim ti, Bože”, na hebrejskom).

O njegovom privatnom životu vrlo se malo znalo, osim da je imao dvoje djece sa švedskom slikaricom Suzanne Elrod te kratku vezu s glumicom Rebeccom De Mornay.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO