Knjiga s porukom kako izbjeći suđenje za ratne zločine

Knjiga je doktorska teza Ramone Pedretti sa Univerziteta u Luzernu (EPA)

Biblioteka Ujedinjenih naroda izazvala je pravu medijsku oluju objavljivanjem informacije da je njena najčitanija knjiga u 2015. godini – djelo o tome kako šefovi država i državni funkcioneri mogu izbjeći suđenja za ratne zločine.

Biblioteka “Dag Hammarskjold”, nazvana po bivšem generalnom sekretaru UN-a, koji je preminuo 1961. godine, pokušala je povećati publicitet komentarom o najčitanijoj knjizi na Twitteru, ali su reakcije na društvenim mrežama bile neprijatne, prenosi RT.

Najčitanija knjiga, Imunitet šefova država i državnih funkcionera za ratne zločine, zapravo je doktorska teza Ramone Pedretti na Univerzitetu u Luzernu, u kojoj se razmatra mogu li šefovi država biti optuženi za ratne zločine pred stranim sudovima.

Neprijatni komentari

Njen zaključak je da lideri ne mogu biti procesuirani pred stranim sudovima dok su još na funkciji šefa država ili vlade, tako da recimo Robertu Mugabeu ili Basharu al-Assadu ne mogu suditi američki sudovi.

Međutim, kada odu s dužnosti strani sudovi mogu ih optužiti.

Komentari na društvenim mrežama bili su neprijatni – jedni nisu mogli vjerovati šta čitaju, a drugi su rekli da to svakako nije nešto čime se treba hvaliti.

Izvor: Agencije