Sarajlija koji crta za Marvel: Ispunio sam san

Industrija stripa u našoj regiji nije dovoljno razvijena, ali pojedinci, ipak, ostvaruju sjajne rezultate.

Jedan od njih je i Enis Čišić iz Sarajeva, koji je pretprošle godine potpisao ugovor s Marvel Comicsom, jednom od najvećih kompanija za proizvodnju stripova.

Kaže kako je ostvario svoj dječački san, jer za Marvel crta junake o kojima je, kao dijete, maštao.

“Ja se bavim crtanjem od kako znam za sebe, uvijek sam crtao. Volio sam crtationo što bih vidio u stripovima drugim i filmovima. Mislim da je jedan od prvih stripova bio kad sam imao šest godina”, govori za Al Jazeeru.

Navodi kako je pred kraj četvrte godine Akademije počeo raditi za jednu reklamnu agenciju i tada se počeo baviti animacijom, 3D modelingom.

‘Original Sim’, prvi projekat

“U toku rada u agenciji je bio period kad sam shvatio da sam prestao crtatii da bih se volio tome vratititi. Tada sam počeo raditi projekte koji su mi još uvijek dragi. Jedan od tih radova, jako bitan, projekat je ‘Tajna Nikole Tesle'“, kaže Čišić.

“Zbog priče koja je meni bila uvijek genijalna i na kraju, ono što je meni bitno u tom procesu rada, je da sam pokušao vizuelizirati atmosferu grada pod opsadom, jer sam nekako to ja preživio.”

Dalje objašnjava kako je saznao da će u maju 2014. godine, na festival stripa u Makarskoj, doći talent skaut iz Marvela.

“Kad sam ga upoznao, kad sam mu pokazao radove, dobio sam njegov mail na kraju i poslao sam testne stranice po njihovom scenariju i dobio posao.”

Prvi projekat za Marvel je bio “Original Sim”.

“Tu mislim da sam dokazao da mogu uraditi 30 strana za mjesec dana, i to je bio strašno kratak rok”, dodaje.

“Poslije toga sam radio još jedan projekat, koji mi je jako drag, a to je ‘Avengers Millenium’, i tu sam imao priliku crtati sve te junake, najpoznatije njihove junake koje sam crtao kao dijete, od ‘Spidermena’, ‘Ironmena’, ‘Hulka’ i slično. I nekako je meni to highlight, mislim početak je karijere, ali je highlight zato što sam to crtao kao dijete, a sad sam imao priliku to crtati oficijelno za Marvel.”

Crtanje je zanat koji treba naučiti

Nakon šest mjeseci od početka rada u Marvelu, radove s kojima je diplomirao stavio je na internet da poklanja, a oni su sada izloženi u jednom klubu.

“Dogovorio sam s ljudima iz ovog kluba da to bude baš tu kao stalna postavka. Ja se nadam da ja svojim radom uspijevam nekoga motivirati i inspirirati da proba ono što sam ja probao. Razmišljam o tome da je to možda motivacija i za sve druge crtače koji žive u Sarajevu ili Bosni i Hercegovini koji imaju istu želju, da to stvarno nije nemoguće.”

“Ono što je jako bitno, i što sam ja shvatio ranije, je da je crtanje zanat koji treba naučiti. Da postoji talenat, jedan postotak talenta, ali da je jako bitan rad, trud i kontinuitet u radu. Ne smatram da sam ja dosegao neki viši nivo, uvijek osjećam da trebam raditi na sebi, na svom crtačkom zanatu.”

Izvor: Al Jazeera