Cesar bitno drugačiji od Oscara

Nominacije za francusku filmsku nagradu Cesar, svojevrsnog francuskog Oscara, odlikuju se velikom raznolikošću (EPA)
Nominacije za francusku filmsku nagradu Cesar, svojevrsnog francuskog Oscara, odlikuju se velikom raznolikošću (EPA)

Za razliku od nominacija za nagrade Oscar Američke filmske akademije, koje su listom dodijeljene bijelim umjetnicima, nominacije za francusku filmsku nagradu Cesar, svojevrsnog francuskog Oscara, odlikuju se velikom raznolikošću.

Glavni fokus stavljen je na ostvarenja čiji su glumci, reditelji i priče najrazličitijeg porijekla i podneblja.

Najviše nominacija, ukupno 11, imaju film My Golden Days(Moji zlatni dani) o antropologu u Tadžikistanu i Marguerite o životu operske pjevačice.

Nadmetaće se sa filmovima Dheepan o izbjeglici iz Šri Lanke u Francuskoj, koji je prošle godine u Cannesu osvojio Zlatnu palmu, i Mustang o pet turskih sestara primoranih na brak, koji u trku za Cesara ulazi sa devet nominacija.

Žene reditelji

U trci za najbolje ostvarenje su još Fatima, The Measure of a Man(Mjera čovjeka) i Mon Roi.

“Selekcija je vrlo bogata, vrlo raznolika i raznovrsna”, kazao je Alen Terzen, predsjednik filmske akademije koja dodjeljuje Cesare.

Dobro predstavljene ove godine su i žene reditelji – tri od sedam nominovanih reditelja su žene, dok među nominovanim rediteljima za Oskare nema nijedne.

“Prilično sam ponosna što sam Francuskinja. Dobro smo ovo odradili. Selekcija pokriva gotovo sve segmente francuskog društva”, kazala je glumica Florence Foresti, koja će voditi ovogodišnju svečanost dodjele Cesara koja će biti održana 26. februara u Parizu, dva dana prije dodjele Oscara.

Među nominovanim za ovogodišnje Cesare našle su se i legende francuskog filma Gerard Depardieu i Catherine Deneuve i Isabelle Huppert, dok će holivudskoj zvijezdi Michaelu Douglasu biti odato posebno priznanje nagradom za životno djelo.

Depardieu i Huppert, zvijezde filma Valley of Love(Dolina ljubavi), glume par koji pokušava da sačuva brak, glumci su sa najviše nominacija u istoriji Cesara, zajedno ih imaju 32. Depardieu je dva puta nagrađivan, dok je Huppert jednom ponijela trofej.

Njihova kolegica Deneuve, koja važi za kraljicu francuske kinematografije, dobila je svoju 14. nominaciju za ulogu u filmu La tete haute.

Izvor: Agencije


Povezane

Popularni glumac je rekao da su on i njegova žena zaključili da bi im bilo nelagodno da zbog atmosfere koja je stvorena prisustvuju ceremoniji.

21 Jan 2016
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO