Will Smith se pridružio bojkotu Oscara

Mnogi u Hollywoodu smatraju da je Smith trebao da bude nominovan za ulogu patologa i naučnika u filmu Concusion (EPA)

Nakon što je njegova supruga, glumica i redateljica Jada Pinkett Smith prva kritikovala ovogodišnju listu nominovanih za Oscare što na njoj nema nijednog ‘obojenog’ glumca, holivudska zvijezda Will Smith odlučio je da ni on ne prisustvuje svečanoj dodjeli prestižnih nagrada 28. februara u Los Angelesu.

Gostujući jutros u emisiji Good Morning America na televiziji ABC, Smith je rekao da su on i Jada zaključili da bi im bilo nelagodno da zbog atmosfere koja je stvorena prisustvuju ceremoniji.

“Moja žene neće ići. Bilo bi čudno da se ja tamo pojavim sa Charlize Theron”, našalio se popularni glumac.

Američka mješavina

“Supermoć Sjedinjenih Američkih Država je u njenoj različitosti. Zbog toga je ova zemlja sjajna. Tako različiti ljudi koji dolaze iz potpuno različitih sredina i udružuju svoju inspiraciju, svoje uticaje kako bi stvorili tu američku mješavinu. Ali kad pogledam nominacije, vidim da one ne reflektuju tu ljepotu”, zaključio je Smith.

Mnogi u Hollywoodu smatraju da je Smith trebao da bude nominovan za ulogu patologa i naučnika u filmu Concusion (Potres).

Smith je dosad dva puta nominovan za najprestižniju filmsku nagradu.

I jedna od najvećih filmskih zvijezda George Clooney jučer je ocijenio da u Hollywoodu manjine nisu dovoljno zastupljene.

Drugu godinu zaredom afroameričkih glumaca nema među nominiranima ni u jednoj kategoriji, što je počelo izazivati polemike u Sjedinjenim Američkim Državama.

Godine 2005. Morgan Freeman i Jamie Foxx osvojili su glumačke Oscare, a Catalina Sandino Moreno, Don Cheadle i Sophie Okonedo bili su među nominiranima.

Izvor: Agencije