I George Clooney kritizirao ‘prebijeli’ Hollywood

George Clooney smatra da je problem što se snima mali broj filmova u kojima predstavnici manjina imaju važnije uloge (EPA)

Dan nakon što su reditelj Spike Lee i glumica Jada Pinkett-Smith objavili da će bojkotirati dodjelu Oscara jer među nominiranim glumcima nema Afroamerikanaca, i jedna od najvećih filmskih zvijezda George Clooney ocijenio je da u Hollywoodu manjine nisu dovoljno zastupljene.

Drugu godinu zaredom afroameričkih glumaca nema među nominiranima ni u jednoj kategoriji, što je počelo izazivati polemike u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Prije desetak godina Akademija je radila mnogo bolji posao”, rekao je Clooney za Variety.

‘Kakve opcije oni imaju na filmu?’

Godine 2005. Morgan Freeman i Jamie Foxx osvojili su glumačke Oscare, a Catalina Sandino Moreno, Don Cheadle i Sophie Okonedo bili su među nominiranima.

Prema mišljenju Clooneyja, problem nije samo u 6.000 članova američke Akademije filmskih nauka i umjetnosti, koji su većinom stariji bijelci nego i u tome što se snima mali broj filmova u kojima predstavnici manjina imaju važnije uloge.

“Kakve opcije oni imaju na filmu? Posebno u kvalitetnim filmovima?”, zapitao se slavni glumac.

“Mislim da Afroamerikanci imaju svako pravo reći da ih Hollywood ne predstavlja dovoljno”, rekao je Clooney, dodavši da je Latinoamerikancima situacija još i lošija.

“Za njih mora biti više prilika nego što ih ima danas. Moramo bolje od toga. Bili smo na boljem od toga”, poručio je glumac.

Rock domaćin ceremonije

Neki su tvrdili da nema glumaca nebijelaca koji su mogli biti u konkurenciji, dok drugi smatraju kako su među nominiranim trebali biti Idris Elba, za ulogu u Beasts of No Nation, te Will Smith, za rolu u Concussionu.

Bilo je i onih koji su priželjkivali da će neko od glumaca iz filma Straight Outta Compton, čiji je scenarij nominiran, također dobiti priznanje.

Afroamerički glumac Chris Rock bit će domaćin ceremonije narednog mjeseca. 

Izvor: Agencije