Emmy: Velika pobjeda za ‘Igru prijestolja’

Serija “Igra prijestolja” obilježila je 67. dodjelu nagrada Emmy u Los Angelesu, slavivši u kategorijama najbolje dramske serije, scenarija, režije i najboljeg sporednog glumca.

Serija je bila nominirana u čak 24 kategorije.

Osvojila je rekordnih 12 nagrada. Peter Dinklage dobitnik je nagrade za najboljeg glumca u sporednoj ulozi.

Do sada je rekord držala serija “Zapadno krilo”, koja je osvojila devet nagrada 2000. godine.

Historijska nagrada za Violu Davis

Glumac Jon Hamm (”Mad Men”) dobio je nagradu za najboljeg glavnog glumca, nakon sedam ranijih nominacija.

Viola Davis je ušla u historiju kao prva Afroamerikanka koja je dobila priznanje za glavnu žensku ulogu u dramskoj seriji ”How to Get Away with Murder”.

“Jedina stvar koja razlikuje ‘obojene’ žene od onih koje to nisu, jesu mogućnosti. Želim zahvaliti svima koji su redefinirali značenje ljepote”, poručila je Davis u govoru na dodjeli nagrada.

Najboljom sporednom glumicom u dramskoj seriji proglašena je Uzo Aduba (“Orange is the New Black”).

Nakon petogodišnje dominacije “Moderne obitelji”, najboljom humorističkom serijom proglašena je “Potpredsjednica”, a glumica Julia Louis-Dreyfus proglašena je i najboljom glumicom u komediji za ulogu Seline Meyer.

Najboljim glumcem u komediji proglašen je Jeffrey Tambor za ulogu u seriji “Transparent”, dok su za najbolje sporedne uloge u komediji nagrađeni Tony Hale za ulogu u “Potpredsjednici” i Allison Janney za ulogu u seriji “Mom”.

Najboljom mini serijom proglašena je serija “Olive Kitteridge”, a Richard Jenkins i Frances McDormand, koji u njoj glume glavne uloge, proglašeni su najboljim glumcima u toj kategoriji.

O dobitnicima je glasalo 19.000 članova Akademije televizijskih umjetnosti i nauka, i to prvi put u historiji dodjele nagrade putem interneta.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO