‘Everest’ otvara filmski festival u Veneciji

Nagrade filmovima u glavnom programu bit će objavljene 12. septembra, na zatvaranju 72. izdanja festivala (EPA)

Britanski film Everest Baltasara Kormakura, priča utemeljena na istinitim događajima o dvije ekspedicije koje pokušavaju osvojiti najviši svjetski vrh, otvara u srijedu Venecijanski filmski festival, u čijoj je glavnoj konkurenciji 21 film.

Za prestižne “Zlatne lavove” natjecat će se američki filmovi Heart of a Dog, esej o ljubavi, smrti i jeziku glazbene i multimedijalne umjetnice Laurie Anderson, Beasts of No Nation Caryja Fukunage, utemeljen na hvaljenom romanu nigerijskog autora Uzodinma Iweale, Equals Drakea Doremusa o utopijskom društvu i Anomalisa Charliea Kaufmana i Dukea Johnsona, snimljen je u tehnici “stop motion” animacije.

Tu su i Bigger Splash talijanskog redatelja Luce Guadagnina o rock-legendi koja se s partnerom oporavlja na jednom vulkanskom otoku, kanadsko-njemački Remember Atoma Egoyana, koji prati čovjeka čiju su obitelj prije 70 godina ubili nacisti, te izraelski Rabin, The Last Day Amosa Gitaia o atentatu na izraelskog premijera Yitzhaka Rabina u studenom 1995. godine, prenosi Hina.

Dokumentarac o Janis Joplin

Britanski The Danish Girl Toma Hoopera ljubavna je priča inspirirana životom umjetnica Lile Elbe i Gerde Wegene, poljski 11 Minutes Jerzyja Skolimowskog donosi nekoliko isprepletenih suvremenih urbanih priča, Francofonia ruskog redatelja Aleksandera Sokurova govori o prošlom stoljeću i “Starom kontinentu”, a argentinski El Clan Pabla Trapera istinita je priča o sudbini obitelji Puccio.

Osim filma otvorenja izvan konkurencije će se prikazati, među ostalim, američki Go With Me Daniela Alfredsona, tu su i dokumentarac Janis o životu slavne pjevačice Janis Joplin, drama smještena u krim-milje Bostona sedamdesetih Black Mass Scotta Coopera te Spotlight Thomasa McCarthyja, istinita priča o novinskoj istrazi zlostavljanja djece u crkvi i najvišim društvenim krugovima.

“Horizonti” su jedan od dva natjecateljska programa Venecije u kojem se najavljuju nadolazeći svjetski trendovi i nova zanimljiva redateljska imena, a prikazuje filmove već etabliranih autora.

Žirijem ove godine predsjeda Jonathan Demme, redatelj filma Kad jaganjci utihnu.

‘Zlatni lav’ Bertrandu Tavernieru

“Zlatnog lava” za životno djelo primit će 8. rujna francuski redatelj Bertrand Tavernier, kao “cjelovit, instinktivno nekomformistčki i vjerno eklektički autor”, ističe se u obrazloženju.

Filmografija tog nagrađivanog redatelja dijelom se ne podudara s kontekstom francuske kinematografije u proteklih 40 godina i ne može se identificirati s radikalnim principima novog vala.

Tavernier svoj rad temelji na na ljubavi prema klasičnom američkom filmu i njegovoj sposobnosti da zabavlja bez odustajanja od dimenzije izražajnosti te strasti prema političkim i društvenim temama, zbog koje su njegovi filmovi izrazito osobni i originalni, dodaje se.

Nagrade filmovima u glavnom programu objavit će se 12. rujna na zatvaranju 72. izdanja festivala.

Izvor: Agencije