Zemaljski muzej: 3D video mapping projekcija

Nakon što je u utorak simbolično ponovno otvoren Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u večernjim satima održana je 3D video mapping projekcija na zgradi Muzeja, čime je simbolično okončana građanska akcija koja je okupila nekoliko hiljada građana, građanki i javnih ličnosti.

Udruženje AKCIJA Sarajevo pokrenula je akciju ”Ja sam Muzej”  u koju su se uključile brojne javne ličnosti iz BIH, ali i regije i svijeta, u cilju apelovanja na odgovorne da se problem finansiranja Muzeja što prije riješi.

Mapiranjem ulaza u Zemaljski muzej, simbolično su prikazani dijelovi bogate muzejske zbirke te snimci dijela učesnika dežura koje su organizovane tokom akcije.

U sklopu akcije ”Ja sam muzej”, u Muzeju su bili izloženi i portreti i priče zaposlenika, koji su godinama čuvali eksponate, bez naknade.

Bogata zbirka

Muzej je osnovan 1888. godine i tada je postao najvažniji naučno-istraživački centar na Balkanu.

Zbirke prirodnjačkog odjela spadaju među najznačajnije kolekcije za Balkansko poluostrvo.

Deseci hiljada primjeraka izloženi su i na odjelu jedinstvene zbirke minerala iz BiH, regije i svijeta.

Kompleks biljnih i životinjskih vrsta u prirodnom staništu pruža uvid u raznoliki živi svijet BiH.

Na odjelu etnologije prikazan je život i kultura naroda BiH.

U Muzeju se čuva i Sarajevska Hagada, jevrejski rukopisno-oslikani kodeks iz druge polovine 14. vijeka, koja se smatra jednom od najljepših knjiga ove vrste.

Muzej je bio zatvoren od oktobra 2012.

Državne institucije nisu htjele preuzeti osnivačka prava, odnosno finansiranje Muzeja, čiji dug iznosi gotovo 1,5 miliona eura.

Potpisan je Memorandum o razumijevanju koji bi trebao doprinijeti rješavanju pitanja finansiranja sedam institucija kulture koje su od državnog značaja za BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Sarajevu je otvoren Zemaljski muzej nakon višegodišnjeg štrajka njegovih uposlenika. Otvaranju ove institucije prethodilo je potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH, vlade entiteta FBiH i Vlade KS, koji predviđa finansiranje Muzeja i još šest državnih institucija kulture u ovoj i naredne tri godine. Zemaljski muzej je, zbog egzistencijalne situacije u kojoj se […]

Published On 15 Sep 2015
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO