Nakon 35 godina nađena ukradena Stradivarijeva violina

Totenbergove kćerke izrazile su veliku radost kada su saznale za pronalazak očeve violine (AP)

Punih 35 godina nakon krađe američka policija pronašla je violinu Stradivari slavnog američkog violiniste poljskog porijekla, Romana Totenberga.

Vrijedan muzički instrument je pronađen nakon što je vlasnik jedne antikvarnice dojavio policiji da je došao u njegov posjed.

Violinu je u antikvarnicu donijela nepoznata osoba koja nije poznavala stvarnu vrijednost violine napravljene 1734. godine.

Totenbergove kćerke izrazile su veliku radost kada su saznale za pronalazak očeve violine.

Nina Totenberg je kazala kako sa uzbuđenjem čeka da ponovo čuje njen prekrasni zvuk, a njena sestra Jill je rekla da se osjeća kao da je njihov otac, koji je umro prije tri godine, ponovno živ.

Violine vrijedne milione

Roman Totenberg umro je 2012. u 101. godini života, a njegova violina iz 1734. godine poznatija je pod imenom “Ames Stradivarius”.

Violine koje su izašle iz radionice italijanskog velemajstora Antonija Stradivarija iz 17. stoljeća smatraju se najboljim violinama na svijetu i svaki primjerak procjenju je se na milione dolara.

Pretpostavlja se da danas u svijetu postoji gotovo 550 takvih violina.

Jedna takva violina iz 1721. godine koja je pripadala Lady Anne Blunt, unuci poznatog engleskog pjesnika Lorda Byrona, na otvorenoj aukciji je 2011. godine prodana za 16 miliona dolara.

Izvor: Agencije