Preminuo Wes Craven, legenda horora

Filmski serijal "Vrisak" zaradio je više od 100 miliona dolara u SAD-u (EPA)

Američki režiser horor filmova Wes Craven, autor serijala Strava u ulici brijestova, preminuo je u 76. godini.

Američki mediji javili su da je Craven umro u svom domu u Los Angelesu u nedjelju od raka na mozgu, prenosi Fena.

Craven je napisao scenarij i režirao Stravu u ulici brijestova 1984. godine. Njegov filmski serijal Vrisak zaradio je više od 100 miliona dolara u SAD-u.

Režiser i scenarist (Za film Posljednja kuća sa lijeve strane uradio je scenarij, režiju i montažu) bio je ujedno i otkrivač talenata.

Odabirući glumce za  Stravu u ulici brijestova uočio je izvjesnog Johnnyja Deppa, tada potpuno nepoznatog, a dao je i jednu od svojih prvih uloga Sharon Stone u filmu Smrtonosna privlačnost, te Bruceu Willisu u epizodi TV serije Zona sumraka.

Višestruke nagrade

“Danas je svijet izgubio velikog čovjeka, mog prijatelja i mentora Wesa Cravena”, napisala je na Twitteru Courtney Cox, jedna od junakinja Vriska.

Cravenu su pripisane zasluge za ponovno uvođenje žanra tinejdžerskog horora. 

U posljednje vrijeme potpisao je ugovore o stvaranju televizijskih programa, uključujući nove epizode Vriska za MTV. Također je radio na serijalu horor priča.

Govoreći o svojoj karijeri, svojevremeno je u jednom intervjuu kazao: “Pokušavam stvarati filmove za koje iskreno mogu reći da nikada ranije tako nešto nisam gledao i koji su slijedili moju najdublju intuiciju, i u nekim slučajevima doslovno moje snove”.

Za svoj rad na filmu Craven je osvojio deset nagrada na raznim filmskim festivalima.

Izvor: Agencije