Preminuo veliki hrvatski tenor Krunoslav Cigoj

Cigoj je podjednako bio popularan i u Hrvatskoj, i u Njemačkoj (Petar Glebov / Pixsell)

Krunoslav Cigoj, najveći hrvatski operni tenor posljednjih pola stoljeća, a zatim i uspješan operni i operetni redatelj, umro je u četvrtak uvečer u 67-oj godini, nakon duge bolesti, u svom domu u Zagrebu.

Školovao se prvo u Zagrebu, u klasi profesora Miroslava Lunzera, potom na Konzervatoriju u Beču, a na sceni je debitirao još 1967. godine u Splitu, kao 18-godišnjak, u ulozi Ernesta u Donizettijevu Don Pasqualeu, podsjeća Jutarnji list.

Međunarodni debi imao je 1969. u bečkoj Volskoperi gdje je nastupio kao Nemorino u Ljubavnom napitku.

Osim nastupa u operi, izdavanje su i njegove gramofonske ploče, a podjednako je bio popularan u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Od 1973. stalni je gost Zagrebačke opere, nastupa i u drugim kazalištima, na koncertima, a širu popularnost u Hrvatskoj je stekao u tipičnom belkantističkom tenorskom kanconskom, revijalnom i operetnom repertoaru.

Režirao je opere i operete u Zagrebu, Osijeku, Sarajevu, Mariboru i drugdje.

Diplomatska služba

Cigoj se isticao izražajnim glasom i poletnom interpretacijom, u zemlji i na više inozemnih gostovanja tumačio je uloge lirskoga opernog repertoara u djelima Offenbacha, Gounoda, Bizeta, Mozarta, Verdija, Zajca i drugih.

“Cigoj već tada nije bio, možda i na svoju štetu, kalkulant koji bi pazio na izgradnju karijere – on se bespoštedno davao publici, plivao na valovima njezina oduševljenja, bilo mu je vazda važnije razdragano lice u gledalištu od suda opernih kritičara. I tada i poslije bi, nakon naporne predstave, nastavljao pjevati za društvo, ako ga je bilo”, napisao je Inoslav Bešker za Cigoja u Jutarnjem listu.

Uz karijeru u operi, Cigoj je jedno vrijeme proveo i u hrvatskoj diplomatskoj službi nakon čega ga je pogodila teška bolest s kojom se borio 31 godinu.

Osim srčanim tumačenjem lirskih tenorskih uloga, njegov nezaboravni zvonki glas osvojio je srca najšire publike i operetnim arijama, kanconama te nastupima na festivalima zabavne glazbe, prenosi Večernji list.

Mjesto i vrijeme sahrane bit će naknadno objavljeni.

Izvor: Agencije