Brojni rekordi i lijepa iskustva sa SFF-a

Svečanom dodjelom nagrada Srce Sarajeva, u subotu navečer će biti završen 21. Sarajevo Film Festival Sarajevo Film Festival. Publici je ponudio više od 250 filmskih ostvarenja, a u Sarajevo je doveo hiljade gostiju iz cijelog svijeta.

Stipendija Fondacije ‘Katrin Cartlidge’ Ranu Huangu

Ovogodišnji dobitnik stipendije Fondacije ‘Katrin Cartlidge'je kineski umjetnik i filmski reditelj Ran Huang, čiji se kratki film Administriranje slave natjecao za glavnu nagradu Filmskog festivala u Cannesu 2014. godine.
Ranov rad je privukao pažnju nagrađivanog glumca i reditelja Dannija Hustona, koji je kustos Fondacije ‘Katrin Cartlidge’ za 2015. godinu.
‘Kada sam pogledao Ranove filmove, bilo mi je jasno da gledam rad vizionara. On čini da svijet gledam drugim očima, a to nalazim jako uzbudljivim. Komunikacija putem umjetnosti suštinska je vrijednost SFF-a, a Ran u svome radu propituje stanje čovječanstva’, kazao je Huston.
Huang je oduševljen mogućnostima koje mu pruža stipendija.
‘Kada si umjetnik, uglavnom radiš sam, ali ono što mi se dopada kod filma je otvorenost ka idejama drugih. Radujem se što mi se pružila prilika da proširim svoje vidike, da istražim novi jezik, novu zajednicu i novi način da se povežem s ljudima’, naglasio je Huang.

Festivalski program 2015. u potpunosti je uspio, kažu organizatori. Ove godine SFF obara vlastite rekorde – po broju akreditiranih novinara, više od 1.500 učesnika i gostiju te više od 100.000 posjetitelja. Brojke su možda statistika, ali nezaobilazna i bitna, jer govori i o kvaliteti. Devetodnevna manifestacija ponudila je ljubiteljima “sedme umjetnosti” 259 ostvarenja iz 57 zemalja, prikazanih u okviru 18 programa. 

“Mislim da je ovogodišnji program, što je za nas vrlo značajno, pokazao da smo uradili fantastičan posao izborom filmova. Imali smo 11 posto više publike na svim projekcijama, što dovoljno govori o interesu za SFF”, kaže Mirsad Purivatra, direktor SFF-a. 

Posebna pažnja bila je posvećena mladim stvaraocima u okviru projekta Sarajevo talents. Brojni od njih prvi put su bili u Sarajevu.

Saradnja s Doha Film Institutom

“Ovo je prvi put da sam na SFF-u i da sam uopšte u Sarajevu. I potpuno sam oduševljena!”, kaže Kristina Marković iz Beograda.

Uz ostale, i ove godine nastavljena je saradnja Sarajevo Film Festivala i Doha Film Instituta. Partneri su u velikom broju novih inicijativa na svojim festivalima. Cilj je povećati i osnažiti veze između arapske i evropske kinematografije.

“Veoma smo počašćeni što smo partneri s ovako izuzetnim filmskim festivalom. Naše partnerstvo traje tri godine. Bila je to prilika za razmjenu iskustava i ideja. Također, pomoglo je da filmska ostvarenja iz Katara dođu na područje ove regije, što mnogo cijenimo”, kaže Abdulla al Mosallam sa Doha Film Instituta.

Stotine novinara pratile su festival.

“Saznali smo puno toga novog. Doživjeli dosta lijepih stvari. Uživali navečer u noćnim zabavama. Razgovarali s brojnim turistima koji su posjetili naš grad. I, zaista, evo ovaj deveti dan SFF-a. I već mi je pomalo žao što se ta lijepa, bajkovita sarajevska priča završava”, rekla je Samira Poričanin-Petrešin, programska direktorica Antene Sarajevo.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera