Za kuću Lava Trockog traže milione eura

Čuveni ruski revolucionar Lav Trocki prognan je 1929. godine iz Sovjetskog saveza zbog neslaganja s Josifom Staljinom. Četiri godine je proveo u Istanbulu, na tada raskošnom imanju na jednom od Prinčevskih otoka. Kuća se sada prodaje za četiri miliona eura i vremenski se poklapa sa 75. godišnjicom atentata na Trockog.

Okružen ljetnikovcima milionera kapitalista, nalazi se nekada luksuzni, a sada oronuli dom jednog od najistaknutijih komunističkih revolucionara. Tek prognan iz Sovjetskog saveza, Trocki je 1929. godine stigao u Tursku. Njegovo utočište, na otoku u blizini Istanbula prodaje se za četiri miliona eura. Ali, postoji začkoljica koja bi nasmijala svakog starog komunistu – ko god kupi ovu skupocjenu nekretninu, neće je moći koristiti kao privatnu kuću.

“Vlasnici su je željeli obnoviti i pretvoriti u privatnu rezidenciju. Međutim, prije četiri godine proglašena je javnim kulturnim dobrom. Možda bi je moglo kupiti Ministarstvo kulture? Ali, obnova bi bila veoma složena i skupa“, rekao je Atil Aytac, uprava otoka Buyukade.

Procijenjeno je da bi koštala blizu 900.000 eura.

Sigurna kuća na otoku

“Trocki je izabrao ovo mjesto jer mu je pružalo osjećaj sigurnosti od atentatora za koje je znao da ih Staljin šalje. U Turskoj je proveo četiri godine, prije odlaska u druge evropske zemlje, a zatim u Meksiko“, javlja reporter Al Jazeere Bernard Smith.

“Trocki nije bio osoba koja bi se lako rastužila. Ali, mi bismo morali biti tužni zbog stanja u kojem je imanje sada. Trocki je razmišljao o povratku. U pismu koje je nakon odlaska poslao turskim vlastima, napisao je: ‘Kad se vratim…’ Siguran sam da bi se rastužio da je došao i našao imanje u ovakvom stanju“, rekao je Masis Kurkcugil, historičar, stručnjak za Trockog.

Na Buyukadi se malo toga promijenilo proteklih decenija. Automobili su zabranjeni, ali ostatak svijeta neprestano se mijenja. Kao i ideologija koju je zagovarao, nekadašnja kuća Lava Trockog uskoro bi mogla postati dio prošlosti.

Izvor: Al Jazeera