Film ‘Zvizdan’ apsolutni pobjednik pulskog festivala

Filmu 'Zvizdan' pripala je i nagrada 'Oktavijan' Hrvatskog društva filmskih kritičara (AP)

“Velika Zlatna Arena” za najbolji film na ovogodišnjem 62. pulskom filmskom festivalu dodijeljena je filmu Zvizdan reditelja Dalibora Matanića, dok je publika glasanjem za hrvatski program prikazan u Areni nagradu “Zlatna vrata Pule” dodijelila filmu Bićemo prvaci svijeta reditelja Darka Bajića, s prosječnom ocjenom 4,85, objavljeno je u subotu, na završnoj konferenciji za novinare u pulskom Festivalskom centru.

Osim “Velike Zlatne Arene”, filmu Zvizdan pripalo je još pet “Zlatnih Arena” – za režiju Daliboru Mataniću, za najbolju glavnu žensku ulogu Tihani Lazović, za najbolju sporednu žensku ulogu Nives Ivanković, za najbolju sporednu mušku ulogu Dadi Ćosiću te za kostimografiju Ani Savić Gecan.

Filmu “Zvizdan” pripala je i nagrada “Oktavijan” Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Hadžihafizbegović najbolji glumac

Filmu Ti mene nosiš rediteljice Ivone Juka pripale su tri “Zlatne Arene” – za kameru Mariju Oljači, za muziku Tehou Teardu te za vizuelne efekte Zoranu Čuliću i Nebojšu Rogiću.

Nagradu “Breza” za najboljeg debitanta dodijeljena Heleni Beljan.

Film Takva su pravila redatelja Ognjena Sviličića osvojio je tri “Zlatne Arene” – za najbolju glavnu mušku ulogu Emiru Hadžihafizbegoviću te za scenografiju Ivanu Veljači.

“Zlatna Arena” za scenografiju dodijeljena je Josipu Mlakiću za film Imena višnje reditelja Branka Schmidta, kojem je pripala i “Zlatna Arena” za montažu, i to Vesni Lažeta i Hrvoju Mršiću.

“Zlatna Arena” za specijalne efekte pripala je Branku Repalustu za film Svinjari reditelja Ivana Livakovića, dok je “Zlatna Arena” za oblikovanje zvuka pripala Martinu Semenčiću za film Rakijaški dnevnik reditelja Damira Čučića.

“Zlatna Arena” za najbolji film u hrvatskom programu manjinske hrvatske koprodukcije pripala je filmu Ničije dete reditelja Vuka Ršumovića, koji je osvojio i “Zlatnu Arenu” za režiju, dok je “Zlatna Arena” za glumačko ostvarenje pripala Denisu Muriću za ulogu “Pućeta” u istom filmu.

Priznanje za ‘Kozu’

U konkurenciji međunarodnog programa “Zlatna Arena” za najbolji dugometražni film pripala je filmu Pored mene reditelja Stevana Filipovića, dok je međunarodni žiri posebno priznanje dodijelio filmu Koza reditelja Ivana Ostrochovskyja, koji je dobio i diplomu za najbolji film u konkurenciji programa “Susjedi i prijatelji”.

U programu “Pulica” diplomu za najbolji dugometražni film pripala je filmu Nevidljivi dječak reditelja Gabrielea Salvatoresa, nagrada ocjenjivačkog suda studentskog programa pripala je filmu Ljeto bez mjeseca reditelja Stefana Ivančića, dok je nagrada za najbolji kratki film u sklopu hrvatskog programa pripala filmu Malo više kiše reditelja Marka Dugonjića.

“Zlatne Arene” ovogodišnjim laureatima uručene su u subotu navečer u pulskoj Areni.

Izvor: Agencije


Povezane

Uz glavnu nagradu festivala, film “Pismo ćaći” dobitnik je još triju Zlatnih Arena: za najbolju sporednu mušku ulogu, montažu i ton.

Published On 28 Jul 2012

U natjecateljskoj glavnoj sekciji Nacionalnog programa biti prikazano 12 hrvatskih dugometražnih igranih filmova.

Published On 22 Jul 2012
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO