Otkriven jedan od najstarijih primjeraka Kur'ana

Prepisi su napisani tintom jezikom hijazi, ranom formom arapskog jezika i sadrže dijelove sura (poglavlja) 18 i 20 (AP)

Ustanovljeno je da su fragmenti muslimanske svete knjige Kur'ana, koji se nalaze na Univerzitetu u Birminghamu u Velikoj Britaniji, među najstarijima na svijetu.

Nakon radiokarbonske analize, napravljene na Univerzitetu Oxford, utvrđeno je sa 95-postotnom tačnošću da prepisi na pergamentu potiču iz perioda od 568. do 645. godine.

Rezultati ukazuju na to da su ovi listovi pisani blizu vremena poslanika Muhammeda, koji je živio od 570. do 632. godine.

Susan Worrall, direktorica Odjela za specijalne kolekcije Univerziteta u Birminghamu, kazala je: „Radiokarbonsko datiranje donijelo je veoma uzbudljive rezultate koji značajno doprinose našem razumijevanju najranijim pisanim kopijama Kur'ana. Presretni smo što se tako važan historijski dokument nalazi ovdje u Birminghamu, britanskom gradu sa najraznolikijom kulturnom pozadinom.“

Rana forma arapskog jezika

Dva pergamenta dio su univerzitetske Mingana kolekcije bliskoistočnih prepisa.

Prepisi su napisani tintom jezikom hijazi, ranom formom arapskog jezika. Sadrže dijelove sura (poglavlja) 18 i 20.

Mnogo godina, ovi dijelovi Kur'ana greškom su se nalazili u sklopu sličnog prepisa muslimanske svete knjige koja datira iz kasnog 17. stoljeća.

„Ovo je zaista uzbudljivo otkriće. Sada znamo dva lista, napisana prekrasnim i iznenađujuće čitkim hijazijem, skoro sigurno datiraju iz vremena prve tri halife“, kazao je doktor Muhammad Isa Waley, vodeći kustos Britanske biblioteke za prepise na perzijskom i turskom jeziku.

Izvor: Al Jazeera