Dešifriran biblijski spis star 1.500 godina

Biblijski spis otkriven je 1970. godine u Ein Gediju u Izraelu (EPA)

Izraelski arheolozi su izvijestili da su uz pomoć digitalne tehnologije dešifrirali biblijski spis na 1.500 godina starom pergamentu, najstariji takav tekst nakon Svitaka sa Mrtvog mora.

Američki i izraelski naučnici su naprednom medicinskom i digitalnom tehnologijom analizirali spis, pronađen još prije 45 godina, kada tadašnji forenzičari nisu uspijevali dešifrirati tekst na svitku.

“Ovo je uistinu veliko, zapanjujuće otkriće”, rekla je kustosica Odjela za izraelske starine Pnina Shor na konferenciji za novinare.

Značajno otkriće

“Ovo je najznačajnije otkriće preživjelih kopija biblijskih dokumenata nakon otkrića Svitaka sa Mrtvog mora“, dodala je Shor govoreći o najstarijim pisanim fragmetima Starog zavjeta na svijetu, koji potječu iz perioda između trećeg stoljeća prije Nove ere i 70. godine.

Biblijski spis je otkriven 1970. godine u Ein Gediju u Izraelu.

Arheolog Sefi Porat, koji je vodio iskopavanja, kazao je da svici datiraju iz vremena oko 600. godine te da su pronađeni u ruševinama stare sinagoge.

“U vrijeme kada su pronađeni, forenzična tehnologija nije bila toliko napredna da bi se pomoću nje moglo dešifrirati bilo šta na jako oštećenom svitku”, kazao je Porat.

No, prije nekoliko godina zatražio je pomoć izraelskih stručnjaka koji su radili na dešifriranju Svitaka sa Mrtvog mora.

Izraelska kompanija specijalizirana za najmoderniju medicinsku opremu Merkel Technologies pomogla je u dešifriranju upotrebom mikro CT skenera, a rezultati su poslani ekspertu za informatičke tehnologije Brentu Sealesu sa Univerziteta Kentucky u Lexingtonu.

Sadržaj teksta

Seales je upotrijebio digitalni softver da bi “virtuelno razmotao” svitak i vizualizirao tekst.

Nakon što ga je dešifrirao, stručnjaci su ustanovili da je riječ o prvih osam stihova Knjige Levitske iz Starog zavjeta.

Pnina Shor je rekla da će trebati provesti daljnja istraživanja kako bi se saznao potpuni sadržaj teksta na svitku.

Istaknula je i da je otkriće već sad mnogo značajnije nego što se mislilo.

Izvor: Agencije