U Beogradu otvorena izložba ‘Srebrenica danas’

Izložba će postavljena u Srebrenici, Briselu i u Beču (Anadolija)

U Ustanovi kulture “Parobrod” u Beogradu, povodom obilježavanja 20 godina od genocida u Srebrenici i potpisivanja Dejtonskog sporazuma, otvorena je izložba “Srebrenica danas”, koja kroz fotografija prikazuje novu, mladu generaciju koja odrasta u Bosni i Hercegovini i želi normalan život, javlja Anadolija.

Izložba se sastoji od osam postera, od kojih svaki sadrži foto priču, fotografiju autora Dejana Petrovića i njen kratki opis; fotografije koje prikazuju svakodnevnicu, potencijale Srebrenice, pozitivna dešavanja i nadu za budućnost koji su ispod i dalje postojećih političkih i ličnih sukoba te prateće tekstove nevezane za fotografije.

Put u budućnost

Tekstove koji govore o ličnim viđenjima Srebrenice danas, njenom razvitku u proteklih 20 godina, gdje je sada, kakva je i kakva joj može biti budućnost pisali su pisac, kulturni kritičar i prevodilac Boris Buden, političar Erhard Busek, književnica Slavenka Drakulić, predsjednica Savjetodavnog odbora ERSTE Fondacije Doraja Eberle, reditelj Haris Pašović, književnica Bojana Pejić…

Govoreći na otvaranju izložbe, umjetnička direktorica Hartefakt fonda Mia David rekla je da kada je počelo s pripremama za ovu izložbu i projekat mislilo se da će se dvadesetogodišnjica malo drugačije završiti, da će ova izložba otvoriti put u budućnost i da je sadašnjica korak da se krene u normalniji život.

“Međutim, pokazalo se da su naša očekivanja bila preoptimistična i da, zapravo, mi još uvek nismo došli u sadašnjost, jer, zapravo, nismo spremni da se suočimo sa događajima iz prošlosti. Mislim da ovi događaji, to kako je naš premijer [Srbije Aleksandar Vučić] prošao u Srebrenici, ali isto tako i zabrana komemorativnog skupa #sedamhiljada, pokazuju da je još uvek politika ispred života i da se politikanstvo stavlja ispred ljudi i suočavanja sa prošlošću koje bi vodilo pomirenju”, rekla je Mia David.

Normalan život

Navodeći da je ova izložba mala, ona je kazala da je ona takva jer su pokušaji normalnog života još uvijek samo pokušaji  i istakla da ovaj projekat putuje regionom te da je ista izložba postavljena u Srebrenici, a bit će postavljena u Briselu i u Beču.

“Ova izložba ostaje sa svima nama kao nekakav podsetnik genocida koji se desio pre 20 godina i da mora da prođe jako mnogo vremena da nastavimo da živimo normalno”, navela je Mia David.

Izložba “Srebrenica danas”, koju je ERSTE Fondacija pokrenula i pripremila povodom 20 godina od genocida u Srebrenici, bit će otvorena u Beogradu do 26. jula.

Izvor: Agencije


Povezane

U okviru obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, članovi porodica ubijenih posjetili su mjesta masovnih pogubljenja. U zemljoradničkoj zadruzi u Kravici kraj Bratunca ubijeno je, prema tvrdnjama preživjelih, između 1200 i 1500 ljudi, od najmanje 8.000. Osim Kravice, porodice su posjetile i područje oko Zvornika, gdje je u julu 1995. ubijen najveći broj Srebreničana.

Published On 13 Jul 2015

Na komemorativnom skupu u znak sjećanja na žrtve Srebrenice, emitiran je  Samarahov videozapis Srebrenica, o 11. julu 1995. godine, sačinjen od crno-bijelih fotografija žrtava, preživjelih, porodičnih fotografija Srebreničana.

Published On 01 Jul 2015
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO