Film o FIFA-i u Americi zaradio samo 607 dolara

Generalni sekretar FIFA-e Jerome Valcke poslao je kopiju filma svim 209 članicama

Uprkos tome što su glumili Gerard Depardieu, Sam Neill i Tom Roth, kao Sepp Blatter, film o Svjetskoj nogometnoj federaciji doživio je debakl.

Projekt, koji je s 22,2 miliona dolara sponzorirala FIFA, film Ujedinjene strasti (United Passions), zaradio je samo 607 dolara u američkim kinima, prenosi B92.

Film je prikazan samo nekoliko dana nakon što je u švicarskoj uhapšeno 14 zvaničnika osumnjičenih za učešće u korupciji u FIFA-i.

Nakon što je prošle godine film nezapaženo prošao u Evropi (zarada 190.000 dolara), u SAD-u je prikazan u svega deset kina, a u jednom od njih, u Phoenixu, navodno je zaradio tek devet dolara.

FIFA je učestvovala u budžetu filma sa 22,2 od 26,1 milion dolara, a scenarij je lično odobrio odlazeći predsjednik FIFA-e Sepp Blater, prenosi Fena.

Kršenje etike

Njega je glumio Tom Roth, njegovog prethodnika Joaa Havlewngea  je predstavio Sam Neill, dok je Gerrad Depardieu glumio Julesa Rimeta, trećeg predsjednika FIFA-e i “oca” Mundijala.

Bez obzira na njihove velike glumačke atribude, dobili su loše kritike, film je nazvan pogrdnim imenima, dok ga je The New York Times označio kao jedan od “najneglednjivijih filmova u posljednje vrijeme”.

Portret historije FIFA-e, tokom kojeg Blatter u jednom trenutku žustro govori kolegama: “Najmanje kršenje etike bit će surovo kažnjeno”, plaćeno je navodno od budžeta za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

Generalni sekretar FIFA-e Jerome Valcke poslao je kopiju filma svim 209 članicama, opisavši ga kao “otvoren, samokritičan, veoma ugodan”.

Izvor: Agencije