Britanski umjetnici za bojkot izraelskog filmskog festivala

Loach: Kampanja bojkota ističe kako nije riječ o kampanji protiv pojedinaca, već je poziv na bojkot jer Izrael investira novac i promovira festival (EPA)

Brojne filmadžije, među kojima su Ken Loach, Mike Leigh i Peter Kosminski, pozvali su lance kina Curzon i Odeon, te Baftu da odustanu od emitiranja otvaranja izraelskog filmskog festivala u Londonu ove sedmice, navodi britanski Guardian.

Izraelski filmski i televizijski festival u Londonu Seret 2015, trebao bi biti otvoren gala projekcijom u Bafti u četvrtak, a potom će uslijediti emitiranje filmova u kinima uključujući Curzon Soho i Odeon Swiss Cottage.

U pismu Guardianu, koje je potpisalo više od 40 umjetnika i filmadžija, izražava se tuga i razočaranje samom činjenicom da je organiziran festival koji, kako se navodi, „izraelska država promovira i potpomaže finansijski“.

„Ova kina, domaćinstvom festivala, ignoriraju poziv palestinskog građanskog društva iz 2004. godine na sankcije Izraelu sve dok Izrael ne ispoštuje međunarodni zakon i okonča svoja nelegalna raseljavanja Palestinaca, diskriminaciju prema njima i okupaciju njihove zemlje.“

U pismu se dodaje da, pošto festival dijelom finansira izraelska Vlada preko ambasade u Londonu, postoji direktna poveznica kina, emitiranja filmova i politike Vlade Izraela.

„Dobijanjem novca od izraelske države, kina su postala tihi saučesnici nasilja koje se provodi nad palestinskim narodom. Takva saradnja je neprihvatljiva. Ona normalizira, čak i nenamjerno, nasilnu, sistematsku i ilegalnu opresiju izraelske Vlade nad Palestincima.“

Potpisnici ističu kako nije riječ o zahtjevu da se odbiju filmovi određenih filmadžija „već da se odbaci umiješanost i finansijska pomoć izraelske vlade“.

Taj aspekt je posebno istakao Loach koji je za Guardian kazao: „Kampanja bojkota ističe kako nije riječ o kampanji protiv pojedinaca, već je poziv na bojkot jer Izrael investira novac i promovira festival. Nije riječ o cenzuri, ja sam posljednja osoba koja bi cenzurirala glas pojedinca.“

Stav osnivača festivala

Osnivači festivala Anat Koren, Odelia Haroush i Patty Hochmann, saopćili su kako cijene „podršku vlasti Izraela razvoju filmske i televizijske industrije u Izraelu i pomoć u predstavljanju izraelske kreativnosti britanskim publikama“.

„Naš festival je prikaz mnogih glasova Izraela, uključujući arapske Izraelce i Palestince, kao i vjerske i sekularne grupe. Ovo su sve veoma talentirani glumci i producenti koji rade skupa, uspješno, kako bi osigurali zabavu i prikaze međunarodnim ljubiteljima filma i televizije. Sloboda izražavanja u umjetnosti je nešto što su Britanci žestoko branili. Pokušaj blokade podjele kreativnih nastojanja i razmjene ideja je razočaravajuća reakcija na festival koji pokušava otvoriti puteve komunikacija i razumijevanja.“

Prošle godine, Britanski jevrejski filmski festival našao se u medijskoj oluji nakon što je teatar Tricycle, u kojem se manifestacija godinama održavala, odlučio odustati od domaćinstva nakon izraelske vojne operacije u Gazi prošlog ljeta i zbog toga što festival finansijski podržava Izrael.

Uprava ovog teatra je na kraju posustala, ali je njegov potez izazvao odbijanje organizatora drugih filmskih festivala u Velikoj Britaniji, uključujući one u Edinburghu i Bristolu, da prihvataju finansijsku pomoć Izraela.

Izvor: Agencije