‘Miredita, dobar dan’ drugi put u Beogradu

Drugu godinu zaredom, u Beogradu se održava festival „Miredita, dobar dan“ na kojem će publici, u sljedećih pet dana, biti predstavljena aktuelna kulturna scena Kosova.

U razgovoru sa pojedinim sudionicima i organizatorima festivala, pokušali smo saznati kolika je moć kulture u ponovnom približavanju društava koja su nekada bila u konfliktu.

„Tri prozora i vešanje“, film kosovskog reditelja Ise Qosje, emitovan je pred beogradskom publikom. Ona, kao i većina građana Srbije, malo zna o onom što je Kosovo danas, a koje se, kao i cijela regija Balkana, još suočava sa posljedicama ratova 1990-ih – poput glavne junakinje filma, seoske učiteljice, žrtve rata.

„Ključna poruka je da trebamo mijenjati mentalitet, da trebamo biti više ‘open minded’, da trebamo shvatiti neku tragediju nekoga i da im pomažemo, da budemo prije svega ljudi“, ističe glumica Irena Canani.

U postkonfliktnoj eri Balkana, sve je više onih koji put ka ponovnom buđenju ljudskosti prije svega vide kroz umjetnost i kulturu.

„Moć kulture u trenutku kada dela nije velika, ali to je kao kad neko probije led. To je kao kad neko prvi skoči u vodu i onda nema veze, ovi ostali okolo i dalje oklevaju kao jao, hladna voda, nazebću, razbolećemo se i tako, a onda opet neki umetnik skoči i krene da pliva i opet sad to, jel’, a onda, posle nekog vremena svi skoče. I odjednom, to je normalno“, smatra Mirjana Karanović.

Prvi korak

A žeđ za onim što je normalno, poput kulturne razmjene umjetnika iz regije, nedavno se mogla vidjeti i u Prištini.

„U Prištini, na primjer, sad je bila jedna predstava Mikija Manojlovića – Romeo i Julija. Bilo je puno publike, bile su tri reprize, ostalo je mnogo publike koji su htjeli da gledaju predstavu, a nisu imali karte. Ja mislim da je interesovanje tu, ali ipak mislim da bi bolje bilo da politika malo više podržava kulturu“, govori Shkumbin Istrefi, producent filma „Tri prozora i vešanje“.

Prvi korak je, čini se, ipak napravljen. Petodnevni festival „Miredita, dobar dan“, koji se u organizaciji nevladinih organizacija iz Beograda i Prištine drugu godinu zaredom održava u Beogradu, dobio je podršku ministarstava kulture Srbije i Kosova.

„Nama je cilj da ovim festivalom, kroz kulturu koju smatramo kao veoma dobro ne samo sredstvo, nego veoma dobar način da neke teme približimo mnogo široj javnosti nego što to može bilo koji drugi segment društva“, kazala je Maja Stojanović (Građanske inicijative).

Jedna od takvih tema je žena-žrtva rata, o kojem govori film „Tri prozora i vešanje“. A kroz multimedijalne izložbe, pozorišne predstave, koncerte, promocije knjiga, ono što čini savremenu kulturnu scenu Kosova, koju beogradska publika tek treba da upozna.

Izvor: Al Jazeeera