Kolege: Đuza je bio pravi gospodin glumac

Stojiljković je ostvario bogat opus u pozorištu, na filmu i televiziji (Tanjug)

Kolege i prijatelji glumca Vlastimira Ðuze Stojiljkovića sa tugom su primile vijest o njegovoj smrti u Beogradu.

“Odlazak Ðuze Stojiljovića doživljavam dvostruko: kao gubitak prijatelja i saradnika”, rekao je reditelj Nebojša Bradić, prenosi Tanjug.

“Ðuza je u pozorištu bio pouzdani i dragoceni profesionalac koji je svojim odnosom prema poslu čuvao profesiju i davao izuzetan nivo interpretacije. Zajedno smo radili u Kruševcu i Beogradu, a njegova glumačka misija nije pravila razlike između periferijske i prestoničke scene – bila je izvrsna i jedinstvena”, istakao je.

Dodao je da je Ðuza podržavao mlađe kolege i znao iskreno pohvaliti domete svojih partnera.

„Veliki je gubitak za naše pozorište odlazak tako divnog, velikog umetnika”, rekla je glumica Svetlana Bojković.

Dodala je da je to gubitak i za nju lično. “Otišao je jedan od mojih najdražih partnera. Lepo smo se družili. Bilo mi je lepo i lako sa njim – i tokom rada na probama i zatim na sceni i posle predstava”, istakla je Bojković.

Neponovljiv šarm

Glumica Ljiljana Lašić je podsjetila da su puno radili zajedno, i na televiziji (”Diplomci”, ”Pozorište u kući”) i u teatru (”Rekviziter”). 

“Umro je gospodin glumac u pravom smislu te reči. Ðuza nije prihvatao da igra bilo šta. Scenu je shvatao veoma ozbiljno, za razliku od današnjih trendova. Rad sa njim bio je kao produžetak našeg školovanja na Akademiji “, istakla je Lašić, dodajući da je i divno pjevao, mada je to rijetko činio.

“Utisak koji se nameće pri pomenu Ðuze je sa jedne strane lakoća sa kojom je radio, a sa druge strane njegov neponovljivi šarm”, rekao je Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Kao primjer naveo je lik iz serije “Srećni ljudi”, gde je “Ðuza igrao sitnog prevaranta, a gledaoci su ipak bili na njegovoj strani”.

“Bio je od one vrste glumaca koji spadaju u legende. Voleli su ga ljudi u celoj bivšoj Jugoslaviji”, rekao je on.

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac kazao je da je odlazak dramskog umjetnika neprocjenjiv gubitak.

“Talentovan i bezgranično posvećen svom poslu, ostaće upamćen po mnogobrojnim maestralnim pozorišnim i televizijskim ulogama. Odlazak Ðuze, istinskog džentlmena i šarmera, neprocenjiv je gubitak ne samo za srpsku kulturu, već i za čitavu javnu scenu.”

Bogat profesionalni opus

Vlastimir Ðuza Stojiljković preminuo je danas u Beogradu poslije duže bolesti, u 86. godini, saopćeno je iz pozorišta Atelje 212.

Stojiljković je ostvario bogat opus u pozorištu, na filmu i televiziji.

Rođen je 30. juna 1929. u učiteljskoj porodici u Ražnju. Završio je gimnaziju u Kruševcu, a glumom se bavio amaterski još kao srednjoškolac i potom upisao Pozorišnu akademiju u Beogradu, prenosi Tanjug.

Profesionalnu karijeru je započeo 1951. u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP), gdje je radio do 1968. nakon čega je prešao u Atelje 212.

U Beogradsko dramsko pozorište se vratio 1978. i ostao tamo do 1985. godine, kada je ponovo prešao u Atelje 212, u kome je igrao od odlaska u penziju 1995.

Svestrani umjetnik

Donedavno je često gostovao u brojnim predstavama, najviše u Ateljeu i BDP-u. Tokom karijere igrao je više od 130 uloga.

Najšira publika posebno pamti njegovog Rođu u seriji “Pozorište u kući” i Kontea Marija u seriji “Srećni ljudi”.

Na filmu je debitirao 1957. godine u “Tuđoj zemlji”.

Veliku popularnost je stekao filmom “Ljubav i moda”, za koji je otpjevao čuvenu pjesmu “Devojko mala”.

Pored te pjesme, snimio je još nekoliko koje su objavljene na singl pločama.

Potom je sa Milenom Dravić bio domaćin u show-programu “Lift za peti sprat”.

Bio je angažiran i na radiju, vodio je program “Zabavnik” na Radio Beogradu i učestvovao je i u drugim zabavnim emisijama.

Stojiljković je, također, pozajmljivao glasove junacima brojnih crtanih filmova, a ostao je najviše upamćen kao Patak Dača. Tu su i likovi Pepe le Tvor, Optimus Prajm, Rafaelo i Leonardo.

Dobitnik je više nagrada, među kojima su Oktobarska nagrada, Dobričin prsten, Zlatni ćuran za životno djelo.

Izvor: Agencije