Palestinski film: Humor kao sredstvo otpora

Palestinski redatelji posljednjih godina grade reputaciju u svijetu, ali i dalje ovise od stranog financiranja. Na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu prikazuje se crna komedija o životu u Pojasu Gaze. 

Smješten u frizerskom salonu u Gazi, “Degrade” je priča o 12 žena i jednom danu u njihovim životima, danu koji provode zarobljene u salonu jer je lav na slobodi, a borci Hamasa su opkolili zgradu.

Riječ je o crnoj komediji, kažu identični blizanci Tarzan i Arab Nasser, koji su ga režirali. Rođeni u Gazi, odlučili su postati redatelji, iako nikada nisu bili u kinu.

Brojne nagrade

“Znate, Gaza je malo mjesto, a za nas, njezine stanovnike, predivna je. Zato smo dobili ideju da snimimo film o salonu i predstavimo ljepotu Gaze kroz razgovore o frizurama, stilu, životu, mnogim drugim stvarima. Salon smo izabrali kao metaforu za Gazu”, kažu braća redatelji.

Crni humor je čest u palestinskoj kinematografiji. Odličan primjer je film “Vrijeme koje nam preostaje”. Redatelj filma Elia Suleiman kaže da je crni humor sredstvo otpora koje je Palestincima preostalo.

Dobitnik brojnih međunarodnih nagrada, uzbuđen je zbog talenta i motivacije koje vidi u novoj generaciji.

“Sretan sam kad vidim dobar palestinski film jer je to, u suštini, još jedan teritorij koji smo oslobodili. Taj teritorij je poetski, nešto što Izraelci ne mogu zarobiti”, kaže Suleiman, inače umjetnički direktor Filmskog instituta u Dohi.

Mnogi redatelji u Cannesu su se proslavili. I, iako blještavi holivudski filmovi u koje je uloženo mnogo novca privlače pažnju, organizatore Festivala fascinira umjetnički talent koji dolazi s Bliskog istoka.

“Područje Palestine, Libanona i Izraela je nevjerojatno. Ima toliko dobrih redatelja, i muškaraca i žena”, kaže Thierry Fremaux, direktor festivala u Cannesu.

“Palestinski filmovi obično se ističu u Cannesu. Prije dvije godine, film Hanyja Abu-Assada “Omar” dobio je nagradu žirija. Ove godine tu su dva palestinska filma. Dakle, unatoč golemim izazovima s kojima se suočavaju palestinski redatelji i oslanjanju na strana sredstva, palestinska kinematografija itekako cvjeta”, izvještava reporterka Al Jazeere Charlie Angela.

Izvor: Al Jazeera