Kukci vladaju pustim i drevnim Babilonom

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO, održala je sastanak posvećen problemu uništavanja svjetske baštine.

U Iraku je oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL)  već uništila neke spomenike kulture na sjeveru države i prijeti da će nastaviti s tom praksom.

Babilon je jedan od najvažnijih svjetskih spomenika kulture – ali tu nema nikoga. Turisti rijetko dolaze na mjesto koje se smatra kolijevkom civilizacije.

Ovdje se nalazi Ištarina kapija, a tu su nekad bili i čuveni Viseći vrtovi, te Babilonska kula.

Hadi Kata Moussa je arheolog zadužen za ovaj lokalitet i tužan je zbog malog broja posjetilaca.

„Izuzetno sam tužan, jer se historija Iraka uči samo iz knjiga. Posjetilaca je malo iz sigurnosnih razloga. Pored toga, ljudi nemaju novca zbog loše ekonomske situacije. Ovdje dolaze samo škole i poneki međunarodni predstavnik. Izuzetno sam tužan zbog svega“, kaže on.

Bez posjetilaca nema novca za održavanje. Pored novca za dovođenje na potrebni nivo, Babilonu i drugim arheološkim lokalitetima u Iraku potrebni su stalni prihodi za potrebe održavanja, te provjere poput provjere nivoa saliniteta i vlažnosti koji oštećuju drevne cigle.

Plava cigla

Oni ne pokušavaju spriječiti propadanje, nego ga samo nadziru i bilježe, sa ovog lokaliteta javlja Al Jazeerin novinar Imran Khan.

„Zahvaljujući privatnim donacijama dio lokaliteta je očišćen, ali kao što vidite, posvuda je nered. Taj novac nije bio dovoljan. Ali postoje i veće brige – poput pljačke. U Babilonu se koristila prepoznatljiva cigla od plavog stakla. Ovdje je više nećete zateći. Zapravo, nju je gotovo nemoguće vidjeti, osim u muzejima“, kaže on.

Ipak, još veću prijetnju predstavlja ISIL. Ova naoružana grupa uništila je stotine drevnih spomenika kulture, uključujući i krilatog bika Nimroda, koji je poznat koliko i Babilonski lav.

Kustos muzeja i arheolog Hussein Flailh Khalil je zabrinut.

„Meni, kao Iračaninu i arheologu, srce je krvarilo zbog spomenika kulture koje je ISIL uništio. Oni pripadaju cijelom svijetu i cijeli svijet bi ih trebao štititi“, rekao je.

Kolijevkom civilizacije sada vladaju kukci. Bez sigurnosti, investicije i zaštite, mnoga mjesta poput ovog u Iraku možda će i nestati.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U prvom pisanom dokumentu o ljudskim pravima, starom 2.600 godina, perzijski kralj Kir Veliki pisao o vjerskoj toleranciji i ukidanju ropstva.

Published On 30 Mar 2013

Pored Iračana i stranih vojnika, žrtve rata postali su i drevni grad Babilon i drugi historijski spomenici. Jedno od čuda Starog svijeta Babilon nakon mnogo godina nebrige u veoma lošem je stanju te toliko loše restauriran da je UNESCO dva puta odbio da ga stavi na listu svjetske baštine. Nakon svrgavanja Saddama Husseina, u ovom […]

Published On 21 Feb 2012
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO