Sarajevo birvaktile

Večeras je u sarajevskoj Vijećnici, na 119. godišnjicu zvaničnog otvorenja te “sarajevske ljepotice”, otvorena izložba umjetničkih djela iz fundusa Muzeja Sarajeva pod naslovom “Sarajevo birvaktile”, javlja agencija Anadolija. 

Organizatori izložbe JU Muzej Sarajeva i Gradska uprava Grada Sarajeva su na ovaj način omogućili posjetiocima da u narednih 15 dana u svečanoj sali Vijećnice vide eksponate koji inače nisu dostupni javnosti.

“Jedna od izložbi kojom Muzej želi pokazati dio blaga koje nije izloženo jeste upravo ova izložba ‘Sarajevo birvaktile’. Posvećena je ljudima, ulicama i zanatima Sarajeva. Ova djela imaju i dokumentarnu vrijednost”, kazao je ministar kulture i sporta u vladi Kantona Sarajevo Samir Rešidat.

Podsjetivši da je na današnji dan prije 119. godina Vijećnica zvanično otvorena, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je kazao da izložba “Sarajevo birvaktile” vraća posjetioce u to vrijeme s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Izložena vrijedna djela potpisali su ugledni autori s kraja 19. i početka 20. stoljeća, među kojima su i Gabrijel Jurkić, Špiro Bocarić, Karlo Mijić, Ismet Mujezinović, Petar Tiješić, Vojo Hadžidamjanović, Danijel Kabiljo, Roman Petrović, Petar Šain i Đoko Mazalić. 

Otvorenju izložbe prisustvovao je i ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginaj, te brojni drugi zvaničnici i ljubitelji umjetnosti.

Izložba pomenutih djela imala je postavku i u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu 2008. godine, kada je također privukla veliku pažnju javnosti.

Izvor: Agencije