Izložba superstvorenja u New Yorku

Preživljavanje u ekstremnim uvjetima tema je nove izložbe u Američkom prirodnjačkom muzeju u New Yorku.

Prikazuje bića koja su evoluirala i preživjela unatoč prirodnim preprekama, javlja Kristen Saloomey, novinarka Al Jazeere.

Fascinantna stvorenja kojima je posvećena izložba “Život na rubu ostanka” mogu zadržavati dah do dva sata, pojesti deset puta više od svoje težine ili udariti lovinu neočekivanom snagom.

“Nazivamo ih superherojima sa supermoćima, jer žive u nezamislivim, najnepristupačnijim, gotovo nenastanjivim mjestima – prevrućim, prehladnim, bez svjetla. Žive u nevjerovatnim uvjetima, ali uspijevaju preživjeti”, kazala je Ellen Futter iz Američkog prirodnjačkog muzeja.

Ponekad im to omogućava samo čulo mirisa.

Preživaljanje stvorenja

Kod jednog neobičnog cvijeta neugodni miris privlači muhe koje su mu potrebne za oprašivanje.

“Svi živi organizmi suočavaju se s izazovima kad trebaju naći hranu ili partnera i preživjeti u negostoljubivim sredinama. Ali bića prikazana na ovoj izložbi preživljavaju u ekstremnim uvjetima. Poput dugoživca, koji može oživjeti nakon što bude zamrznut, skuhan, čak i poslan u svemir”, javlja Saloomey.

Nije ni čudo što se ta minijaturna bića mogu naći svuda na planeti, ponekad i pod našim nogama.

Mark Siddall, kustos izložbe, kazao je: “Ima ih svuda, na Arktiku, Antarktiku, u suhim i vlažnim podnebljima. Ali, mogu se naći i u mahovini, u potocima oko vas, u Central Parku, svuda.”

Za njih možda nikad ne bismo znali bez truda Američkog prirodnjačkog muzeja i njegovih 200 naučnika koji su sve ove super vrste okupili na jednom mjestu.

Izvor: Al Jazeera