Dujmović: Bolno pitanje Zemaljskog muzeja BiH

Nova ministrica svjesna je i turističkog potencijala kulturno-historijskog naslijeđa (Fena)

“Budući da sam u potpunosti svjesna važnosti koju kultura ima u društvu, moje glavno opredjeljenje bit će progurati kulturni sektor do mjesta koje to zaslužuje. Građani, između ostaloga, to i očekuju od nove Vlade, a  vjerujem kako ću svoje nastojanje realizirati”, kazala je u razgovoru za agenciju Fena nova ministrica kulture i sporta Zora Dujmović u vladi bh. entiteta Federacija BiH.

Govoreći o prioritetima u njenom budućem radu, ministrica ističe da na planu kulture priželjkuje i očekuje dobru saradnju sa svim profesionalnim djelatnicima iz kulturnog miljea i umjetnicima, kao i s kulturnjacima – amaterima s cijelog područja Federacije.

“Znam bit će teško, novca je inače malo, a premalo ga je za kulturu. Ali ipak sam optimistična. Ukupni rad Vlade koja je startala u konstruktivnom ozračju zasigurno će dati puni doprinos za ovu važnu sferu društvenog života”, kazala je.

Saradnja s kompetentnim osobama

Ministrica naglašava da do sada još nije imala priliku najbolje se detaljno informirati o stanju u oblasti kulture u FBiH, naglašavajući da su se do preuzimanja resora njene dodirne tačke s kulturom ogledale uglavnom putem konzumiranja kulturnih događaja i umjetničkih djela, kao i praćenjem vijesti iz kulture putem medija.

“Iako se nisam studiozno bavila stanjem u kulturi, kao i većina naših građana mogu slobodno kazati da u kulturi dosta toga ne štima. Na pitanje koja oblast iz kulture je ‘najkritičnija’, odgovor mogu dati kada sačinim podrobnu analizu stanja u kulturi, što ću  naravno uraditi u suradnji s kompetentnim i stručnim osobama”, kazala je.

Dujmović je prokomentirala i pitanje statusa Zemaljskog muzeja BiH te rješavanje nagomilanih problema u toj naučnoj i muzejskoj instituciji, ocijenivši da je to doista trenutno najbolnije i najosjetljivije, ali i najsramotnije pitanje iz oblasti kulture.

“Čovjek se pita je li moguće da je Zemaljski muzej BiH, koji je jedan od najznačajnijih, najpoznatijih i najstarijih kulturnih institucija u našoj državi, zatvoren i da su na njegova vrata zakucane daske kao na nekom napuštenom skladištu. Osobno, imam lijepa sjećanja na posjete tom muzeju – prvi dolasci u muzej s roditeljima, pa na posjete sa svojim učiteljima, a kasnije kao srednjoškolka i studentica. Imala sam običaj s vremena na vrijeme obiteljski s djecom obilaziti muzejske eksponate, što me je puno radovalo”, govori ona.

Svjesna je da rješavanje tog pitanja nije izravna mjerodavnost ovog ministarstva, ali najavljuje da će nastojati svojim djelovanjem s ministarske pozicije dati puni obol rješavanja statusa Zemaljskog muzeja.

“Smatram kako se o ovom pitanju nedovoljno govori u javnosti, pa bi se svi relevantni činioci trebali potruditi ovaj veliki problem staviti u žižu pozornosti. Vjerujem da, što se tiče ovog bolnog pitanja, dolaze razumna vremena”, zaključila je.

Podrška obnovi baštine

Bogato kulturno-historijsko naslijeđe, osim toga što zaslužuje puno poštovanje, neiscrpan je izvor ekonomskog i turističkog potencijala, čega je u potpunosti svjesna i nova ministrica.

Ona naglašava da će svakako i s punom snagom podržati projekte ne samo obnove kulturno-historijske baštine već i raditi na njihovoj punoj afirmaciji da bi taj segment bh. slojevite kulture dopro do svakog građanina ove zemlje i dalje.

“Vjerujem kako ćemo osvijetliti sve značajne segmente materijalne kulture i njenu povijest kojima se prati povijesna nit razvoja naše zemlje. Dat ćemo važnost nacionalnim spomenicima kulture, spomenicima graditeljske baštine, kao i bogatim stečevinama iz oblasti nematerijalne kulture”, istaknula je.

Podvlači da su u Planu rada Federalnog ministarstva kulture i sporta za 2015. godinu planirani programi i projekti sanacije, konzervacije, restauracije, rekonstrukcije i rehabilitacije objekata kulturno-povijesne baštine, te očekuje da će taj plan u velikom postotku biti realiziran.

“Svakako, raznolika i bogata kulturno-povijesna baština ima značajne gospodarstveno-turističke mogućnosti. Nastojat ćemo, između ostaloga, stvarati uvjete za razvoj kulturnog turizma s modelom samoodrživosti kulturnih dobara”, navela je.

Također,  ističe da iz ovog segmenta kulture Ministarstvo aktivno sudjeluje u izradi nominacijskog dosjea za upis bh. kulturnog blaga na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Afirmacija sporta

Kada je riječ o sektoru sporta, prioriteti i planovi djelovanja ministrice Dujmović po važnosti i angažiranju bit će slični kao i u kulturi. Poticat će rad na afirmiranju sporta i sportskih djelatnosti, te pokušati poboljšati uvjete za postizanje vrhunskih sportskih rezultata.

“Poznato je da su naši mladi dobri sportaši, ali, nažalost, veliki broj njih svoju sportsku afirmaciju ostvaruje u drugim zemljama, gdje postižu svjetske rezultate. Dat ću odgovarajuću potporu programskim aktivnostima Olimpijskog komiteta BiH i Paraolimpijskom komitetu BiH”, najavila je ona.

Iako u ovom razgovoru ministrica nije govorila o svim segmentima kulturnih aktivnosti, s obzirom na to da je na početku mandata na ovoj poziciji, ipak zaključuje da će punim kapacitetom raditi na unapređenju i afirmiranju kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, boriti se za očuvanje kulturne raznolikosti, pravičnost u kulturnom razvoju, te kulturu približavati i uključivati u suvremene europske i svjetske tokove.

Izvor: Agencije