Preminuo Leonard Nimoy – Mr. Spock

Polu-čovjek, polu-vulkanac bio je smireni partner, često emocionalnom kapetanu Kirku koga je glumio William Shatner (AP)
Polu-čovjek, polu-vulkanac bio je smireni partner, često emocionalnom kapetanu Kirku koga je glumio William Shatner (AP)

Leonard Nimoy (83), glumac poznat među generacijama ljubitelja serijala Zvjezdane staze kao Mr. Spock, oficir sa šiljatim ušima kojeg vodi samo logika, preminuo je u svom domu u Los Angelesu. Njegov sin Adam Nimoy kazao je kako je njegov otac imao posljednji stepen opstruktivne plućne bolesti.

Premda je nakon perioda 1966.-69., kada je glumio u Zvjezdanim stazama imao uspješnu karijeru kao glumac i režiser, Nimoy će publici uvijek biti poznat kao Spock. Polu-čovjek, polu-vulkanac bio je smireni partner, često emocionalnom kapetanu Kirku kojeg je glumio William Shatner.

Promjene njegovog odnosa prema ulozi Spocka najbolje se vide u naslovima Nimoyove dvije autobiografije – Ja nisam Spock (1975) i Ja sam Spock (1995.).

Prerušavanje i istraživanje

Po okončanju snimanja Zvjezdanih staza, odmah se pridružio ekipi koja je radila na avanturističkoj seriji Nemoguća misija kao timski majstor prerušavanja.

Od 1976. do 1982. godine je bio domaćin serije U potrazi za… koja je radila na istraživanju misterija poput legende o čudovištu iz jezera Loch Ness.

Glumio je u nekoliko filmova, režirao nekolicinu njih, izdao knjige pjesama, priča za djecu i vlastite fotografije, no nikada nije mogao pobjeći od uloge koja ga je, preko noći, od povremenog glumca transformirala u zvijezdu.

Izvor: Agencije


Povezane

Igrao je u mnogim filmovima i serijama, a posebno se proslavio ulogom Mite Pantića u filmskom serijalu ‘Tesna koža’.

09 Nov 2014

Nagrađivani britanski glumac i režiser Richard Attenborough umro je u 90. godini života. U šest decenija karijere, glumio je u nekoliko velikih holivudskih filmova. Ipak, njegova režiserska stolica donijela mu je veće uspjehe – osvojio je dva Oscara za film o Mahatmi Ghandiju.

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO