FEST: Ima li dobrog filma bez novca

Pod sloganom “Tu smo, u sazviježđu pobednika”, u Beogradu je počeo 43. Međunarodni filmski festival – FEST. Na više od 240 projekcija, u narednih deset dana bit će prikazano 90 premijernih filmova stranih i autora iz regiona. Kako snimiti film i potom doći i do festivala, istražila je reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić.

Vježbe studenata režije na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu – sa ovog fakulteta, poput mnogih velikih imena, ne samo srbijanske i jugoslovenske kinematografije, već i kinematografije bivše Jugoslavije, potekao je i mladi reditelj Stefan Ivančić. Njegov je kratki film Prolećna sunca prošle godine osvojio niz nagrada na međunarodnim festivalima. No, put do festivala, kaže on, nije lak.

“Treba imati dobru ideju da se snimi film, a nakon toga je bitno da se, ne samo, ono što se uvek kaže, nađe novac, nego da se nađe način na koji će se doći do novca, da se nađe način na koji taj film treba da se snimi. Pošto svaki film ne zahteva isti broj sredstava, tako da mislim da je to glavna stvar i glavna caka je u tome da se za određen film nađe određen način produkcije i da se ostvari”, kaže Ivančić.

A kada ga završe, kaže njegov profesor na FDU i reditelj Janko Baljak, pred autorima filmova su novi izazovi. Za koje treba biti spreman što prije.

Ključna karika

“Mi studente ciljano guramo da idu na festivale, ono što nije bilo kad sam ja bio student, što smo mi promenili je to da oni imaju sada posebnu nastavnu jedinicu, koja se zove ‘kako prodati svoj film’, kako ga najbolje upakovati, kako ići na najbolji festival ili najbolji ciljani festival u datom trenutku”, objašnjava Baljak.

Od najprestižnijih svjetskih, poput Kanskog, Venecijanskog ili Berlinskog, do regionalnih, festivali su za život jednog filma jedna od ključnih karika.  

“Dakle, ako su ti filmovi dovoljno komunikativni ili razumljivi, ili dovoljno kvalitetni, oni praktično obezbeđuju sebi prolaz na druga tržišta, što na neki način donosi nekakav novi prihod, prihod filmu, i verujem da oni pre svega računaju na to”, kaže Rajko Petrović, reditelj i direktor festivala “Slobodna zona”.

Ni održavanje filmskih festivala nije lako. Čak i kada je riječ o onima koji imaju dugogodišnju tradiciju, poput beogradskog FEST-a, koji se održava 43. put.

“Najveći problem kada je organizacija velikih festivala u pitanju sigurno jesu budžeti, to je jedna skupa igra, koja se isplati za sredinu koja je održava, jer eho kvalitetnog festivala može umnogome da doprinese širenju dobrih vibracija sa te teritorije gde se on održava”, kaže Jugoslav Pantelić, umjetnički direktor FEST-a.

U Srbiji produkcija filma traje od tri do pet godina.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera