Ratovi zvijezda ruše sve rekorde, sila se doista probudila!

Dugoočekivani film “Ratovi zvijezda: Sila se budi”, novi nastavak kultne franšize, već prvog dana prikazivanja srušio je sve rekorde zarade i na najboljem je putu da nakon ovog, prvog vikenda u kinima probije magičnu granicu od pola milijarde dolara.

Samo premijerna prikazivanja u američkim i kanadskim kinima ostvarila su rekordnu zaradu od 57 miliona dolara.

Džedaji i društvo sa svjetlosnim mačevima potukli su Harrya Pottera i njegovih 43 miliona premijerne zarade otprije četiri godine.

Kad se tome pribroji prihod iz ostatka svijeta, dolazi se do nevjerojatnih 170 miliona dolara u prva dva dana prikazivanja.

Inostrana tržišta

“Film je već ostvario sjajnu zaradu, pogotovo uzevši u obzir podatke iz drugih država, a tek ulazimo u prvi vikend prikazivanja. Sve ovisi o tome koliko ćemo zaraditi u Sjevernoj Americi, ali veći udio u ukupnim rezultatima ipak bi mogao biti prihod od inostranih tržišta”, kazao je Paul Dergarabedian iz firme Rentrak.

Kompanija Walt Disney prije tri godine otkupila je prava na Ratove zvijezda od Lucasfilma za, tada nevjerojatnih, četiri milijarde dolara. Prema svemu sudeći, ta investicija višestruko će se isplatiti. 

Procjenjuje se da će Disney samo od prikazivanja sedmog nastavka serijala zaraditi blizu dvije milijarde dolara, dok bi dodatnih šest milijardi ostvarili prodajom prava za korištenje simbola Ratova zvijezda.

Gotovo je izvjesno da će ovog vikenda nastradati i dinosauri iz Jurskog svijeta.

Njihov rekord iz šestog mjeseca ove godine, dok ovo gledate, možda je već nadmašen.

Od premijere prvog filma serijala prošlo je gotovo 40 godina, a možemo samo zaključiti da je Sila i dalje jaka.

Izvor: Al Jazeera