Kulturnjaci ministrici: Festivali nisu bošnjački

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović je izjavila da su institucije u Sarajevu 'bošnjačke' (Narodno pozorište Sarajevo)

Predstavnici Internacionalnog teatarskog festivala MESS, East West Centra, Sarajevo Film Festivala, Balet Festa i Sarajevskih večeri muzike odbacili su u zajedničkom saopćenju tvrdnje federalne ministrice kulture i sporta Zore Dujmović da su institucije u Sarajevu “bošnjačke” te da Sarajevo misli samo na sebe i ne vodi računa o ostatku entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Predstavnici ovih festivala naglasili su da dugogodišnja praksa nekih od najznačajnijih institucija i organizacija u kulturi govori upravo suprotno, jer iako sa sarajevskom adresom, ove institucije i organizacije djeluju na više načina u cijeloj Federaciji i suštinski su multikulturalne, javlja Fena.

Kako su podsjetili, East West Centar je već više od deset godina zastupljen u Federaciji Bosne i Hercegovine i Bosni i Hercegovini više nego u Sarajevu.

Zastupljenost hrvatske kinematografije

East West je do sada igrao 67 predstava izvan Sarajeva u 37 gradova u cijeloj Bosni i Hercegovini, a u East West projektima su učestvovali saradnici iz Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog, Tuzlanskog i Srednjobosanskog kantona.

U projektima East West Centra do sada su učestvovali umjetnici i institucije iz 23 zemlje, a posebnu ulogu su imali eminentni umjetnici i institucije iz Hrvatske.

Kada je u pitanju Internacionalni teatarski Festival MESS, ovaj festival u proteklih 20 godina predstavio se i sarađivao sa 47 zemalja sa svih kontinenata, od čega su realizirana 33 gostovanja najrespektabilnijih hrvatskih teatara.

Festival MESS je, pored Sarajeva, imao svečana otvaranja u Zenici i 50. – jubilarni put u Mostaru.

Igrale su se predstave i izvodili programi u 11 gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine, a s Festivalom MESS sarađuju umjetnici iz cijele Bosne i Hercegovine i rađene su koprodukcije s teatrima iz svih kantona u Federaciji.

Hrvatska kinematografija jedna je od najprisutnijih i najnagrađivanijih na Sarajevo Film Festivalu.

Turneje po cijeloj BiH

Program SFF-a ne prikazuje se samo publici u Sarajevu, već kroz program Operacije kino svake godine napravi turneju po cijeloj Bosni i Hercegovini.

Na Balet Festu su nastupili baletni ansambli iz Hrvatske, dok je na Sarajevskim večerima muzike od 2012. do 2015. godine iz Hrvatske učestvovao niz velikih umjetnika.

Kako je zaključeno u zajedničkom saopćenju, neke od najvećih bh. kulturnih institucija veoma su zastupljene u Federaciji, a njihovi programi su u potpunosti multikulturalni te je istaknuto da ove institucije daju posebno važnu ulogu hrvatskoj kulturi.

Izvor: Agencije