Preminuo hrvatski književnik Pajo Kanižaj

Pajo Kanižaj je 2006. godine dobio Nagradu za životno djelo (Pixsell)

Hrvatski književnik i urednik nekoliko satiričko-humorističkih časopisa Pajo Kanižaj preminuo je u srijedu u 77. godini u Krapinskim Toplicama, izvijestilo je Društvo hrvatskih književnika.

Kanižaj je bio glavni urednik satiričko-humorističkih časopisa Paradoks, Paradoksi i Žalac, a uređivao je humorističku rubriku u Studentskom listu (“Semafor”), Vjesniku i Večernjem listu.

Na Hrvatskoj televiziji uređivao je zabavne emisije, humorističke i serije za djecu te bio urednik umjetničkog programa, prenosi Hina.

Brojne nagrade

Dobitnik je mnogih nagrada za humorističko-satiričko stvaralaštvo (“Zlatno Kerempuhovo pero”, “Zlatna sirena”), kao i prve nagrade na Međunarodnom festivalu humora u Italiji.

U Tokiju je dobio nagradu za haiku. U Koprivnici je 2006. godine dobio Nagradu za životno djelo.

Autor je nekoliko knjiga za odrasle: Na Golom otoku, Jedi bližnjega svoga, Naprijed u rikverc, Jedna stvar na p., Fris deinen Naechsten, Srhovi, I onda neš pil, Grebigrami i Autobiografija aforizmy ineizmy.

Među knjigama za djecu i mlade ističu se: Bila jednom jedna plava, Prsluk pucam, Šarabara, Zeleni brkovi, Zdrprmapan, Zapisi odraslog limača, Kad sam bio odrastao i Ta divna čudovišta.

Autor je i stihova za 42 slikovnice, mnoge pozorišne predstave, radio i televizijske emisije i dva cjelovečernja crtana filma.

Pozorište, film, radio, TV…

Kao dramski pisac, napisao je nekoliko pozorišnih (E moj Gordane, Prvi cvjetni rat, Minica, Šarabara, Djevojčica i neman – prema priči I. B. Mažuranić), televizijskih (E moj Gordane, Guske koje nisu spasile Rim) i desetak radio-drama za djecu i radio-komedija, od kojih su neke nagrađivane.

Napisao je i scenarij za cjelovečernji crtani film prema romanu Ivane Blić-Mažuranić Čudnovate zgode šegrata Hlapića.

Mjesto i vrijeme sahrane Paje Kanižaja bit će objavljeno naknadno.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO