Preminula oskarovka Maureen O'Hara

O'Hara je dobitnica počasnog Oscara 2015. godine (AP)

Američka filmska zvijezda irskog porijekla Maureen O'Hara, riđokosa junakinja iz filma “Kako je bila zelena moja dolina” iz 1941. i “Čuda u 34. ulici” iz 1947., umrla je u 95. godini, objavila je u subotu njena porodica.

Predvodnica zlatnog doba Hollywooda između 1940. i 1950. godine, glumica s više od 60 filmova u karijeri, svojevremeno smatrana jednom od najljepših žena na svijetu, preminula je u svomdomu u Boiseu (Idaho), na zapadu SAD-a.

“Tužna srca javljamo da je Maureen O'Hara umrla prirodnom smrću u snu”, objavila je njena porodica u saopćenju koje citira Irish Times, izvijestila je agencija Hina.

‘Kraljica technicolora’

Irski predsjednik Michael Higgins izrazio je “duboku žalost” nakon objave vijesti o smrti glumice.

Prozvana “kraljicom technicolora” zbog riđe kose i zelenih očiju, O'Hara je rođena 1920. u Ranelaghu, južnom predgrađu Dublina, te se 1939. uputila preko Atlantika kako bi napravila karijeru u Hollywoodu. Posjedovala je američko i irsko državljanstvo.

Među najzapaženijim filmskim ulogama ističu se njezini nastupi u Fordovom filmu “Kako je bila zelena moja dolina”, u “Čudu u 34. ulici”, a još prije u “Zvonaru crkve Notre-Dame”.

Idealna je partnerica Johnu Wayneu u klasicima Johna Forda “Rio Grande” iz 1950., “Miran čovjek” iz 1952. te “Krila orlova” iz 1957.

Dobitnica je počasnog Oscara 2015. godine.

Izvor: Agencije