U Noći muzeja lekcije o Nikoli Tesli

Mnogi hrvatski muzeji noćas će biti otvoreni, i za posjetitelje – besplatni. Riječ je o manifestaciji “Noć muzeja” koja se ove godine organizira deseti put, a tema je “Nikola Tesla”. Prošle godine u toj jednoj noći muzeje je posjetilo 360 hiljada ljudi. Ove se godine očekuje još veći odziv.

Kako struji struja? Kako radi magnetsko polje? Šta je izumio, kako je živio Nikola Tesla? Ko sve to ne zna, može naučiti noćas u nekom od muzeja.

„Koliko znaš o Tesli?“

„O Tesli… trebao bih znati više nego što znam, ali mislim da je dovoljno….”, kaže Davor, posjetitelj muzeja.

„Znam da je iz Smiljana, da je umro u Americi 1943, je?“, kaže posjetiteljica Anđa i dodaje da je učila o Tesli puno u školi, ali je dosta zaboravila.

U Tehničkom muzeju zato podsjećaju sve koji su zaboravili da je riječ o jednom od najvećih umova prošlog stoljeća.

„O Tesli su pisane knjige, Tesla je velika inspiracija umjetnicima i običnim ljudima, izumiteljima. Mislim da je možda najveći Teslin doprinos upravo taj što je  inspiracija znanstvenicima i ljudima da istražuju”, kaže kustos Enato Filipin.

Suživot umjetnosti i tehnike

I desetu godinu zaredom muzeji diljem Hrvatske na jednu večer otvaraju svoja vrata posjetiteljima. Riječ je o 200-tinjak muzeja u više od 100 hrvatskih gradova. Svaki od tih muzeja noćas je na neki način povezan s Teslom.

U Muzeju savremene umjetnosti veza s njim je izložba instalacija austrijskog umjetnika Petera Koglera.

“Za nas je zanimljiva ta kombinacija i suživot umjetnosti i tehnike. To su doista fantastične instalacije kojima preobražava cijeli muzejski prostor, bazirane na računalima”, kaže Snježana Pintarić, direktorica Muzeja suvremene umjetnosti.

Kroz tu izložbu posjetitelje vodi Ami Barak, jedan od organizatora ove akcije u Francuskoj, nazvane “Besane noći”. Sve je, prisjeća se, počelo 2003. u Parizu.

“Niko nije očekivao ovakav odgovor globalne publike. Bilo je to iznenađenje za nas, za organizatore. Način na koji se akcija dalje provodi se mijenja, jer moramo odgovoriti publici”, kaže Ami Barak, francuski likovni kritičar.

A publike je sve više. U Hrvatskoj je u devet godina neki od muzeja posjetilo blizu dva miliona ljudi. 

Više u videosnimku…