Preminuo sarajevski kantautor Kemal Monteno

Sredinom decembra prošle godine je bio podvrgnut operaciji transplantacije bubrega, nakon koje su uslijedile komplikacije (Pixsell)

Legendarni bosanskohercegovački kantautor Kemal Monteno preminuo je u srijedu u 67. godini života u Zagrebu, objavili su mediji iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Monteno je bio u zagrebačkom Kliničko-bolničkom centru Rebro, gdje je jutros bio primljen zbog jake upale pluća.

Kako navode sa portala 24sata.hr, sarajevski glazbenik je bio na respiratoru, da bi kasnije vijest o Montenovoj smrti za portal klix.ba potvrdila njegova kćerka Adriana.

“Tata je preminuo”, kratko je kazala.

Monteno je dugo vremena čekao na transplantaciju bubrega i bio je na dijalizi, da bi mu 2012. godine, zbog dijabetesa, bila ugrađena srčana premosnica.

Sredinom prosinca prošle godine je bio podvrgnut operaciji transplantacije bubrega, nakon koje su uslijedile komplikacije.

Prije nekoliko dana je napustio bolnicu.

Unatoč svim zdravstvenim problemima, nastupao je u Bosni i Hercegovini i regiji.

Prijatelji, kolege i publika se opraštaju 

Brojni prijatelji, kolege i obožavatelji opraštaju se putem Facebooka od sarajevskog kantautora, prenosi Hina.

“Potpuno sam zatečen i potresen viješću o odlasku Kemala Montena. Kemo je bio jedan od heroja moje mladosti, veliki kantautor…Cijela muzička scena i pop kultura je izgubila jednog velikog Kemu”, napisao je pjevač Dino Merlin.

Pjevačica Severina je na Facebooku opisala utjecaj koji je Monteno imao na nju. “Kad sam bila mala, mazila sam televiziju kad bih ugledala Kemala Montena i govorila mami: ‘Ovo je jako dobar čovjek…’ Napisao je pjesmu s kojom sam se vraćala u život nakon teških situacija… Imala sam sreću da s njim nekoliko puta zapjevam, a puno puta da s njim sjednem i umirem od smijeha. Voljela sam ga jako i on je volio mene… Otišao je moj dobar čovjek tamo gdje raste zelenija trava i gdje je nebo plavlje. Pretužna sam, puklo mi je srce. Počivao u pjesmi”, napisala je Severina.

“Doviđenja dragi Kemo! Hvala ti što si prošao kroz moj Život i ostavio neizbrisiv trag!”, napisala je Danijela Martinović.

Tereza Kesovija na svoj je Facebook profil uz poruku “Sad kad ga više nema” stavila snimku emisije u kojoj su zajedno gostovali uoči koncerta “Olympia u Lisinskom” 2009.

Oliver Dragojević objavio je videosnimku njihovog zajedničkog dueta “Nije htjela” sa stihovima iz pjesme “Godine su ostale za nama, cvjetna polja, mladost i sve”.

S porukom “Počivaj u miru dragi Kemice”, od Montena se u poruci objavljenoj na Facebooku oprostio i Zdravko Čolić.

Izraze sućuti i žaljenja uputili su, između ostalih, i Tony Cetinski, Željko Bebek, Maja Šuput i Antonija Šola.

‘Pionir domaće muzike’

Glazbeni menadžer Faruk Drina rekao je da je ”bez daljnjeg, otišao još jedan bard sarajevske pop-rock scene i jedan od pionira domaće muzike”, prenosi Fena.

On je podsjetio da je u vrijeme kada se Monteno počeo baviti glazbom, na domaćoj sceni dominirala strana glazba i njezino kopiranje, dok su Monteno i Indexi stvarali originalnu glazbu.

”Njegova je smrt velika šteta jer je on napravio putokaz onima koji su napravili to što Sarajevo predstavlja danas po pitanju kulturne scene”, rekao je Drina.

Kemal Monteno se družio s brojnim hrvatskim estradnim zvijezdama, između ostalih i s Ivicom Propadalom, basistom grupe Teška industrija, koji je ostao zatečen nakon vijesti o smrti kolege i prijatelja kojega je prije nekoliko tjedana posjetio, za vrijeme njegovog boravka u zagrebačkoj bolnici, prenosi Anadolija.

“Teško je u ovom trenutku bilo što reći. Svi smo šokirani, s obzirom da sam se s njim čuo prošli tjedan. Zvučao je optimistično jer izlazi iz bolnice kući i osjeća se bolje”, izjavio je Propadalo.

“Otišla je jedna izuzetna ličnost, jedan izuzetan čovjek koji je obilježio jedan period naših života. Kao da se nešto otkinulo danas, na današnji dan”, kazao je Propadalo.

Bogata karijera

Monteno je rođen 1948. godine u Sarajevu, gdje u drugoj polovini 1960-ih godina počinje bogatu i uspješnu karijeru, i to nastupom na festivalu “Vaš šlager sezone” 1967.

Od tada je miljenik festivalske publike u Sarajevu, gdje redovito odnosi prve nagrade kao izvođač, autor glazbe i autor teksta.

Pisane za “Vaš šlager sezone” nastale su neke od njegovih najljepših šansona, a krajem 1970-ih na ovom festivalu su izvedene i njegove najljepše pjesme o rodnom gradu i domovini Bosni i Hercegovini, svojevrsne himne Sarajevo ljubavi moja (1976) i Zemljo moja (1977). 

Montena je odlikovao poseban lirski, romantičarski muzički izraz, u kojem su na jedinstven način objedinjeni motivi bosanske sevdalinke s mediteranskim šarmom talijanske kancone.

U tijeku bogate karijere kantautora, Monteno je stvorio ne samo vlastiti glazbeni potpis na domaćoj zabavnoglazbenoj sceni, nego je svojim pjesmama znao doprinijeti i uspjehu svojih kolega i pirjatelja pjevača.

Surađivao je s brojnim poznatim domaćim imenima, kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Mahir Paloš, Neda Ukraden, Ismeta Krvavac, Dražen Žerić, Paula Jusić…

S tim je istim kolegama 1990-ih ostvario i niz velikih dueta, a za mikrofonom su mu se pridružili i Rade Šerbedžija, Boris Novković, Fuad Backović Deen, Danijela, Maja Odžaklijevska…

Kemal Monteno dugo je živio na relaciji između Sarajeva i Zagreba.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO