Burne političke teme na festivalu u Veneciji

Filmski festival u Veneciji ima reputaciju festivala koji se bavi kontroverznim političkim idejama i socijalnim problemima. Ni ova 71. prva smotra nije izuzetak.

Turski režiser rođen u Njemačkoj, Fatih Akin, filmom “Rez”, progovorio je o uništavanju armenske zajednice u Osmanskom carstvu tokom Prvog svjetskog rata.

Protagonist filma Fatiha Akina je kovač Nazaret, Armenac kojega turski vojnici odvajaju od supruge i dvije kćeri. Odveden je u logor za prisilni rad, izbjegava pogubljenje, da bi potražio svoje kćerke na Kubi i u Americi.

Režiser je filmom otvorio vrlo burnu političku temu.

“Određene ideje želim podijeliti s publikom, posebno u Turskoj. Mislim da trebam stvoriti empatiju, empatiju za heroja, za priču i trikom kojim sam se poslužio jest  da sam mogao stvoriti poistovjećivanje posebno  onoga dijelom publike koji je imao problem da se identificira s herojem, jer je on armenske nacionalnosti. Htio bih izbrisati tu granicu identifikacije. Poslužio sam se trikom što sam uzeo genocid nad Indijancima u Americi, i iskoristio ga kao ideju, tako da i ljudi koji poriču da se dogodio genocid nad Armencima, mogu se identificirati s herojem u jednom trenu, a o tome razmišljati kasnije”, kaže Akin.

Prijetnje smrću

Fatih Akin, inače Turčin rođen u Njemačkoj, na konferenciji za novinare rekao da su mu elektronskom poštom prijetili smrću, no sam je izjavio da iz toga ne želi dizati prašinu.

“Recimo da film govori za umjetnost,  jer umjetnost je vrijedna umiranja. Imao sam sedam ili osam godina vremena da se pripremim na reakcije na film i na to sam se zbilja dobro pripremio, ne iznenađuje me”, ističe Akin.

Historičari i Armenci smrt 1,5 miliona Armenaca nazivaju genocidom, dok ga Turci poriču i tvrde da je broj žrtava prenapuhan. Glumac Simon Abkarian kaže da je “Rez” film kojeg su svi Armenci čekali.

“Svi kažu da kad radimo film, film o armenskom genocidu, da za to treba vremena. Prva generacija je trebala preživjeti, druga generacija je trebala živjeti, a treća generacija je trebala utvrditi što je utvrđeno –  a to je priznavanje genocida. I mislim da samo jedan film nije nikada dovoljan da ispriča takvu priču, te da ih moramo raditi više”, kaže Abkarian.

”Rez” je jedan od 20 filmova koji se natječu za Zlatnog Lava na najstarijem svjetskom filmskom festivalu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Filmski festival u Veneciji uvijek je pun glamura, ali ove godine je pun i ratnih priča. Čak pet filmova sa ratnom tematikom takmiči se za glavnu nagradu, uz brojne druge takve filmove koji se prikazuju van takmičarskog dijela. Phil Lavelle istražio je zašto je ljudska patnja toliko popularna tema među režiserima i producentima.

Published On 30 Aug 2014
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO