U Prizrenu se večeras završava DokuFest

U Prizrenu će se večeras dodjelom nagrada zatvoriti 13. DokuFestu, međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog igranog filma.

DokuFest je počeo 16. augusta, a publika je tokom sedam dana festivala imala priliku vidjeti rekordnih 237 filmova iz 56 država u šest zvaničnih kategorija: Balkan Dox, International Dox, Human Rights Dox, Green Dox, International Shorts i National.

Posebno je jaka balkanska konkurencija sa novim filmovima iz zemalja bivše Jugoslavije, Bugarske, Rumunije, Grčke i Kipra, piše Anadolija. 

Filmovi su prikazivani i u zatvorenim kino salama i u tri otvorena.

Osim takmičarskog dijela festivala bilo je organizovano i mnogo drugih aktivnosti, kao što su DokuTech, DokuPhoto, DokuNight te različite radionice i debate. Na festivalu je bilo i blizu 300 gostiju iz različitih država svijeta.

Fokus Amerika

Specijalni program je bio Fokus Amerika u okviru koga je prikazano 30-ak filmova, a domaćin je bila Ambasada SAD-a u Prištini.

U saradnji sa Univerzitetom Južne Kalifornije revija američkih filmova uvrstila je i 15 nagrađivanih dokumentarnih filmova o raznovrsnosti i civilnom društvu.

Posredstvom Revije američkog filma, Američka ambasada je podržala dolazak na Kosovo i Davida Francea, koji je nominovan za Oskara za dokumentarni film “Kako preživjeti kugu”, kao i Claire Aguilar, filmsku kritičarku, montažerku i urednicu filmskog programa sa dvadesetogodišnjim iskustvom u radu na javnom servisu. France i Aguilar su održali i niz radionica te predavanja tokom trajanja DokuFesta.

Glavni sponzor festivala je jedna od najuspešnijih turskih kompanija Limak Kosova. Osim Opštine Prizren i Ministarstva kulture Kosova, festival je pomogla i Vlada Albanije.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO