Blokiran film o atentatu na Indiru Gandhi

Indira Gandhi ubijena je 1984. godine (AP)

Indijski filmski odbor blokirao je film o atentatu na bivšu premijerku Indije, Indiru Gandhi, zbog strahovanja od glorificiranja njezinih ubojica, što bi moglo izazvati nemire, kazali su dužnosnici.

Film „Dijamanti zajednice“ (Kaum De Heere) govori o tjelohraniteljima Indire Gandhi, ujedno i ubojicama.

Indijske vlasti smatraju da film predstavlja prijetnju javnom redu nakon što je Ministarstvo unutarnjih poslova izrazilo zabrinutost, rekla je zvaničnica Leela Samson.

Premijerku Gandhi ubili su Siki 1984. godine iz osvete zbog vojne operacije u kojoj je ubijeno više stotina njihovih sunarodnika.

Početkom tjedna, organizacija mladeži Kongresne stranke, kojoj je pripadala Indira Gandhi, pisala je aktualnom premijeru Narendriju Modiju, navodeći kako film dvojicu tjelohranitelja opisuje kao heroje, te da film šalje pogrešan signal mladim i nezadovoljnim Sikima u državi Punjab, gdje je prije 30 godina izvedena operacija „Plava zvijezda“.

Atentatori ubijeni

Tada je, nakon zapovijedi premijerke Gandhi, indijska vojska upala u jedno od najsvetijih lokacija Sika, Zlatni hram, gdje su se sklonili militanti koji su se zalagali za neovisnost od Indije.

U listopadu 1984. godine dvojica tjelohranitelja ubili su Indiru Gandhi, što je izazvalo nemire praćene nasiljem protiv zajednice Sika, u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi, uglavnom na ulicama New Delhija.

Jednog od tjelohranitelja premijerke, Beanta Singha, ubila je policija neposredno nakon atentata, a drugi, Satwant Singh, je obješen.

Samson je kazala da film glorificira atentatore, kao i činjenicu da su kasnije ubijeni.

Redatelj Ravinder Ravi stao je u obranu svog ostvarenja, navodeći da u filmu „nema heroja, ni zlikovaca“.

„To je ljudska priča o dvije obitelji i nije politička, niti je usmjerena na stvaranje nemira“, poručio je Ravi.

Izvor: Agencije