SFF: Radionica za mlade režisere dokumentaraca

Petog dana Sarajevo Film Festivala otvorena je radionica za mlade režisere dokumentaraca. Pet nedovršenih projekata filmski stvaraoci predstavljaju svojim mentorima.

Na kraju će zajedno odabrati koja zasad neizbrušena djela zaslužuju nagrade u vrijednosti 2.000 eura. Sredstva mogu da koriste kako bi dovršili svoje filmove, izvijestio je novinar Al Jazeere Marin Veršić.

Antonia Santiago Amador romska je plesačica flaminga. Svoju strast živi čak i sa 67 godina, kada može plesati samo sjedeći.

Zbog koljena jedva se kreće, ali ritam ju ne pušta. Film režiserke porijeklom iz Zagreba zasada je nedovršena sirovina od 52 minute.

No očekivanja od ove radionice su velika.

Lucija Stojanović, režiserka i producentica filma La Chana, kazala je: “Imamo otprilike dvije stranice pitanja. Ali mislim da su glavne teme vezane uz strukturu, kako da se zatvore određene veze unutar samoga filma, te kako bolje umetnuti dijelove iz arhive”.

Pet režisera na Docu Rough Cut Boutiqueu mogu raspraviti potencijale i mogućnosti svojih filmova sa sedam mentora iz cijeloga svijeta u kojem smjeru dokumentarac može otići, otkriti šta se još može napraviti, ne bi li se iz njihovog materijala izvuklo najbolje.

‘Razvoj likova’

“Mislim da ćemo ovdje morati poraditi na razvoju likova i njihovom odnosu. To je kao ples. Kada imate posla s filmom koji ima ples i ritam, film mora imati isto. A u plesu ima brzih i sporih trenutaka, pauza i tišine. Tako da mi je drago, jer mislim da sve ide u dobrom smjeru”, rekla je Hanka Kastelicova, mentorica Docu Rough Cut Boutiquea.

Rada Šešić, selektorica natjecateljskog programa dokumentarnog filma na SFF-u, kaže da godinama gleda odlične filmove, kojima nedostaje posljednji dodir. Zato je s kolegicom Martičkom Božilovom iz Bugarske osmislila kako ih poboljšati.

Šešić je kazala: “Naši autori nekako se ne oslanjaju na supervizore, na neku pomoć starije kolege, što je vrlo uobičajeno u svijetu dokumentarizma u svijetu i Europi, da vi imate nekog mentora koji pogleda vaš grubi šnit, s kim razgovarate, da dobijete neku refleksiju, da unaprijedite materijal.”

Radionica Sarajevo Film Festivala, također je dobro mjesto za mlade dokumentariste da upoznaju filmske producente i distributere, čije poznanstvo im kasnije može itekako koristiti.

“Kroz četiri dana, kada svi projekti budu predstavljeni, mladi redatelji konkurirati će za šest novčanih nagrada, koje će im pomoći da finaliziraju svoje filmove”, izvijestio je Veršić.

Izvor: Al Jazeera