Preminuo glumac Bora Todorović

Na filmu je ostvario veliki broj značajnih uloga, prepoznatljivih po njegovom ozbiljnom izrazu lica čak i kada je riječ o komedijama (Tanjug)

Poznati filmski i pozorišni glumac iz Srbije Bora Todorović preminuo je u ponedjeljak ujutro u Kliničkom centru Srbije, potvrđeno je agenciji Tanjug iz te ustanove.

Kako su ranije prenijeli beogradski mediji, glumac je nedavno operirao slijepo crijevo. Tokom oporavka mu je pozlilo i pao je u komu.

Sahrana Bore Todorovića i kremacija će biti organizirani u četvrtak, 10. Jula, u 16:00 sati na Novom groblju u Beogradu.

Komemaoracija će biti održana u Ateljeu 212 istog dana u 13:00 sati, a na njoj će govoriti Jelisaveta – Seka Sablić, Voja Brajović, Vlastimir – Ðuza Stojiljković, Mira Banjac, Dejan Mijač, Branka Petrić, Milena Dravić, Duško Kovačević i Ivana Dimić.

Todorović je rođen 1930. godine u učiteljskoj porodici u Beogradu. Napustio je studije mašinstva i posvetio se studiranju glume. Bio je u klasi s Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem, Markom Todorovićem kod profesora Joza Laurenčića.

Brat je slavne glumice Mire Stupice, a otac glumca Srđana Todorovića i glumice Dane Todorović.

Brojne nagrade

Njegov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali ubrzo sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom odlazi u Zagreb, gdje je četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta.

Po povratku u Beograd igra u Ateljeu 212 do 1983. godine, u kome se najduže zadržao, igrajući u predstavama: Arsenik i stare čipke, Sprovod, Krmeći kas, Razvojni put Bore Šnajdera, Kape dole, Druga vrata levo, Mrak i šuma gusta, Pseće srce, Radovan III, Maratonci trče počasni krug, Čudo u Šarganu, Audijencija Vernisaž, Veština, Povratak…

Na filmu je ostvario veliki broj značajnih uloga, prepoznatljivih po njegovom ozbiljnom izrazu lica čak i kada je riječ o komedijama. Mnoge replike likova koje je igrao danas su prepoznatljive i često se citiraju.

Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući Sterijinu, nagradu Ćuran, Zoranov brk, Pavle Vujisić, Grand prix za ulogu u filmu Profesionalac u Kanu.

Odlaskom Bore Todorovića izgubili smo velikog glumca, jednu od najvedrijih ličnosti beogradskog pejzaža i sjajnog druga i prijatelja, ocijenile su njegove kolege i prijatelji.

“Bora je bio veliki, suptilan glumac, ali pre svega, sjajan drug i prijatelj. Duhovit, uvek najmlađi u društvu. Ali, nažalost, najmlađi i odlazi. Neizmerno sam tužan”, rekao je Tanjugu režiser Goran Paskaljević.

Umjetnost ostavlja trag

Teatrolog Jovan Ćirilov ocijenio je da je sa odlaskom Bore Todorovića “iz naše sredine nestao jedan od najvedrijih glumaca i ličnosti beogradskog pejzaža”.

“I to je nekakva životna protivrečnost  – povezivati Boru Todorovića sa krajem. Ostaje nam uverenje da glumačka umetnost ostavlja za sobom trag, pre svega u njegovoj porodici, u njegovom sinu, uticaju koji je učinio na druge, bar utisku da se sa vedrinom može prolaziti kroz naš tegobni život i kroz našu sredinu, u kojoj uvek ima viška istorije”, rekao je Ćirilov.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović je kazao da je smrt Bore Todorovića “ogroman gubitak i za našu kinematografiju, i za pozorište, i za porodicu, i za kulturu…”

“To je karijera koja je trajala kao malo koja, on je još 1956. godine igrao u filmu ‘Mreža’ Bojana Stupice, i tada je počeo svoju filmsku karijeru, i svih ovih godina bio je prisutan i na filmu i na televiziji. Ono što je radio 80-tih godina sa svim najpoznatijim rediteljima sa ovih prostora – Goranom Markovićem, Goranom Paskaljevićem, Emirom Kusturicom, Slobodanom Šijanom, Brankom Baletićem, Duškom Kovačevićem – ono je po čemu se naša kinematografija prepoznaje kada se osvrnete šta je naša kinematografija bila u 20. veku”, kazao je Zelenović.

“Ono što je meni zanimljivo je da se replike iz tih filmova u kojima je igrao i danas mogu čuti u svakodnevnom govoru. I to govori da Bora Todorović nije bio glumac klišea. Sve su njegove uloge veoma raznovrsne i osobene na svoj način i to je dokaz ogromnog glumačkog talenta koji je Bora posedovao. Ogroman je gubitak za sve nas”, zaključio je Zelenović.

‘Odlazi najbliži rod’

“Napustio nas je jedan od najznačajnijih, najpopularnijih i najšarmantnijih glumaca u istoriji srpskog pozorišta, filma i televizije. Bora je bio i ostaće upamćen po ulogama malih ljudi koji se snalaze uz osmeh i priče za preživljavanje. Često je igrao samog sebe, sa šarmom koji je zaštitni znak Beograda”, rekao je dramski pisac Dušan Kovačević.

“Sa Borom odlazi najbliži rod mnogih građana Srbije, a meni će nedostajati moj stariji brat”, dodao je.

Glumac Branislav Lečić je kazao da mu je “veoma teško što je otišao jedan od izuzetnih glumaca i prijatelja”.

“Sa njim sam radio film Profesionalac, i to je bilo na moje zadovoljstvo, jer nikada lakše i lepše nisam radio sa jednim glumcem koji itekako ume da napravi fleksibilnu granicu između svog intimnog, privatnog i onoga što je glumački zadatak”, rekao je Lečić.

“Mislim da ga je to karakterisalo kroz ceo život, to su mogli i svi ostali da osete, a to je da se ne zna da li se zeza ili glumi, da li je ozbiljan ili se šali. Njegova duhovitost i humor su bili hrana ne samo na sceni već i izvan nje, zato što je, zajedno sa Draganom Nikolićem i drugim glumcima, uspevao da napravi zanimljivu atmosferu, kao i da stvori priče, anegdote koje i dan-danas žive”, dodao je.

“Bora je redak talentovani, spontani glumac, koji je uvek uspevao da ostavi svoj lični pečat u svemu što je radio”, zaključio je Lečić.

Izvor: Agencije


Povezane

Glumica iz Srbije, koja je glumila u više od 180 filmova i televizijskih serija, preminula je u Beogradu u 79. godini nakon duge i teške bolesti.

19 Dec 2013

Debitirao u filmu ‘Jutro’ 1966, a publika će ga pamtiti i po ulogama u serijama “Grlom u jagode” i “Bolji život”.

09 Feb 2013

Beogradski Atelje 212 u pozorišni život krenuo je orijentacijom ka novoj avangardnoj drami, čime je još 1956. godine najavio veliki preokret na tadašnjoj pozorišnoj sceni. „Atelje 212 je uvek, od svog osnivanja bila jedna otvorena kuća ka svetu. Uostalom, sam BITEF je upravo nastao ovde, zaslugom Mire Trailović i Jovana Ćirilova”, rekao je za Al […]

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO