Borci iz Libije na premijeri u Sarajevu

Film Tomorrow Tripoli prikazan je u četvrtak u Sarajevu, u okviru festivala Warm. Na premijeru je doputovalo više od 160 gledalaca iz Libije.

Tarik Almadny je 21-godišnji borac koji je učestvovao u rušenju režima Moammara Gaddafija. Izborio se, jer je, kako kaže, Libija danas slobodna zemlja.

“Želimo bolju budućnost. Niko u Libiji, posebno mladi, ne želi rat u zemlji. Vjerujemo u bolje sutra.”

Tarik je Sarajevu zbog premijere filma koji govori o ratu u Libiji. Priču o revoluciji kroz film je ispričao francuski reditelj Florent Marcie. S revolucionarima je na prvim linijama proveo osam mjeseci.

Strah među ljudima

“Dok je većina izvještavala iz Bengazija, Tripolija i Misrate, ja sam bio na drugoj strani, na planinama u blizini Tripolija. Pomogli su mi da snimim film do kraja. Bilo je teško, jer nisam znao njihov jezik. Kulture su nam potpuno različite, ali uspjeli smo zajedno. Ovo je film o spoju različitih kultura, borbi za slobodu i vrijednosti”, kazao je Marcie.

O kulturama i vrijednostima njihove zemlje i dalje će se pričati, kažu Libijci. No, strah je i dalje prisutan među ljudima.

Mohammed Alazhari, ministar komunikacija Libije, objašnjava: “Danas je Libija drugačija zemlja. Život se normalizirao i nadamo se boljoj budućnosti. Sve ovo što se dogodilo je dobro za slobodu i demokratiju. Ipak, sigurnost je još ugrožena.”

Sukobi u Libiji nisu mogli biti prikazani u četiri i po sata, koliko traje ovaj film. Osim publike koja je doputovala u Bosnu i Hercegovinu, premijeri je prisustvovao i veliki broj Sarajlija.

Izvor: Al Jazeera