Grci i Turci obnavljaju ‘Otelovu’ tvrđavu

U gradu Famagusti, na Sjevernom Kipru, pokrenut je projekt čiji je cilj izgraditi povjerenje u toj podijeljenoj zajednici – obnova tvrđave za koju se vjeruje da je poslužila kao inspiracija za mjesto radnje Shakespeareove tragedije Otelo. Tvrđavu su izgradili križari tokom povlačenja u Evropu, nakon što su muslimanske vojske ponovo zauzele Jerusalem. Kasnije je bila pod kontrolom Mlečana, a 1571. godine zauzele su je Osmanlije.

Shakespeareova drama Otelo smještena je u kiparski priobalni grad i mnogi vjeruju da je riječ upravo o Famagusti. Nakon turske invazije 1974. godine i podjele Kipra uslijedili su izolacija i postepeno propadanje tvrđave, a nekada impresivne zidine takozvanog Otelovog tornja danas su urušene.

Sada su kiparski Turci i Grci osnovali Združeni tehnički odbor, koji je počeo obnovu tvrđave i ona će početkom naredne godine biti otvorena za turiste.

“Združeni tehnički odbor rijetka je pojava za Kipar. Osnovalo ga je političko vodstvo obje strane ovog podijeljenog otoka. Kao rezultat, brzo i s mnogo entuzijazma podržali su ga Ujedinjeni narodi i Evropska unija. Ovo je jedna od rijetkih pozitivnih priča sa Kipra, koju svi žele promovirati”, javlja Al Jazeerin reporter Simon McGregor-Wood.

Potrebno više novca

“Moramo poštovati one koji su izgradili ove spomenike. Ovakvi spomenici ne pripadaju samo kiparskim Turcima, kiparskim Grcima ili Mlečanima, nego cijelom čovječanstvu”, kaže Ali Tuncay, turski član Združenog tehničkog odbora.

Taj odbor ima 17 projekata. EU mu je donirala pet miliona eura, ali potrebno je mnogo više. Cilj projekata je prevazići 40 godina podjela i nepovjerenja, te spasiti zajedničko naslijeđe.

“S vremena na vrijeme se posvađamo, ali ne na etničkoj ili vjerskoj osnovi. Prepiremo se u vezi s tim na koji način najbolje sačuvati neku građevinu ili raspodijeliti sredstva”, navodi Glavkos Constantides, grčki član Združenog tehničkog odbora.

Posao je spor i mukotrpan, ali jedan je od pokazatelja novog trenda – nakon 40 godina razdvojenosti mnogi kiparski Grci i Turci danas zajedno rade na različitim projektima i time dokazuju da ima sve više onih koji razmišljaju o zajedničkoj budućnosti, a ne o podjelama iz prošlosti.

Izvor: Al Jazeera