Transformersi čuvaju centar Podgorice

Osim policije i komunalne službe, centar Podgorice već nekoliko sedmica kontroliraju ni manje ni više nego – transformersi. Riječ je o autorskom radu mladića iz Podgorice, koji je junake sa filmskog platna preselio u crnogorsku zbilju. Sedam metalnih instalacija centar Podgorice krasit će do augusta.

Podgoričani se ovih dana osjećaju sigurnije – centar grada nadziru novi čuvari, četiri metalne grdosije poznatije kao transformersi. Njihov konstruktor, 22-godišnji Danilo Baletić, kaže da su mu za izradu trebale gotovo dvije godine.

“Naprimjer, žuti transformers ‘Bobo’, koji se prvi pojavio, trebalo mi je dva mjeseca da se izgradi i finišira. Većinom su moji transformersi građeni od autodijelova, mada može da se iskoristi sve, zavisi gdje koji dio dođe, kao lego kocke. Mogu da se iskoriste dijelovi od igle do kamiona, bukvalno”, rekao je Baletić.

Kaže kako je izrada transformersa veoma zahtjevna. Do sada su izložena četiri od ukupno sedam njih. Posljednji, visok 14 metara i težak gotovo 30 tona, krasit će Trg Republike i zvučnom porukom prenijeti misiju autora.

“Oni su tu da bi poslali neku poruku tipa da od otpada može da se napravi nešto lijepo i ima moć transformacije u društvu. Oni bukvalno transformišu sve.”

Posebna atrakcija

Za građane i turiste transformersi su posebna atrakcija. Novinarka Al Jazeere Milica Marinović, koja se javila iz Podgorice, kaže da se, iako su brzo pobrali simpatije građana, čuvari Podgorice nisu svima dopali.

“Tako su ovog robota teškog tonu nepoznati počinioci oborili na zemlju i otkinuli mu glavu, no autor ga je ubrzo popravio i vratio na isto mjesto”, dodaje.

Transformersi će, nakon 5. augusta i okončanja podgoričkog kulturnog ljeta, krenuti na turneju po Balkanu. Plan autora je da ih potom vrati u Podgoricu, kako kaže, da tu ostanu i čuvaju grad zauvijek.

Izvor: Al Jazeera