Preminula književnica Nadine Gordimer

Južnoafrička književnica dugo vremena je bila bliska Afričkom nacionalnom kongresu Nelsona Mandele (EPA)
Južnoafrička književnica dugo vremena je bila bliska Afričkom nacionalnom kongresu Nelsona Mandele (EPA)

Nadine Gordimer, južnoafrička književnica, najveći borac protiv aparthejda u književnosti i dobitnica Nobelove nagrade, preminula je u 90. godini u svom domu u Johannesburgu, potvrdila je njezina obitelj.

Nobelovu nagradu za književnost Gordimer je dobila 1991. godine, a Švedska akademija opisala ju je kao „dobrobit za čovječanstvo“ zbog njezinog „epskog pisanja“.

Južnoafrička književnica dugo vremena je bila bliska Afričkom nacionalnom kongresu (ANC) Nelsona Mandele, a u svojim je romanima svjedočila o nejednakostima u južnoafričkome društvu.

„Osim na Nobelovu nagradu, koju je dobila 1991. godine, iznimno je bila ponosna i na to što je njezino svjedočenje 1986. spasilo život dvadesetdvoje članova ANC-a optuženih za izdaju“, priopćila je njezina obitelj.

Južnu Afriku odbijala je napustiti i u najmračnijim vremenima aparthejda od 1948. do 1994., ali i kada je nastupilo demokratsko društvo, nije oklijevala, unatoč godinama, upozoravati na pogreške nove vlasti.

Žaljenje južnoafričke vlade

Nakon smrti Nadine Gordimer, južnoafrička vlada je u priopćenju izrazila duboko žaljenje zbog toga.

„Njena velika želja i borba za okončanje aparthejda je u njenim djelima dobila svojevrsno oličenje, a unatoč pritiscima i cenzuri sustava, ona se okretala ljubavi i prijateljstvu“, navodi se u vladinom priopćenju.

Svoj je prvi roman napisala s 15 godina, a tijekom karijere je napisala veliki broj zapaženih djela, među kojima 15 romana i više od 100 kratkih djela.

Najistaknutiji njezini romani su „Pokojni građanski svijet“, „Počasni gost“, „Konzervator“, „Priča moga sina“, „Kućni pištolj“ i „Skok“.

Osim Nobelove nagrade, 1974. godine je dobila i uglednu Bookerovu nagradu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO