Milioniti rođendan mamutice Vike

U okviru arheološkog parka Viminacium kod Kostolca, u centralnoj Srbiji, otvoren je prvi podzemni muzej prahistorijskog svijeta u toj državi. Najvažniji je eksponat potpuno očuvan skelet ženke mamuta Vike, koja danas slavi milioniti rođendan.

Mamut park nalazi se 30 metara ispod zemlje i prostire na 1.500 kvadratnih metara. Novi sadržaj Viminaciuma namijenjen je, prije svega, djeci, kako bi iz prve ruke stekli znanja o najstarijim stanovnicima evropskog kontinenta.

“Pa, mamuti su bili nekako kao slični slonovima, rođaci… Oni su imali kao kljove i time su se branili”, objašnjava malena Mija.

Da bi oni najmlađi znali kako gledati na mamute, pobrinuo se naučni tim Viminaciuma. Devet doktora nauka i veliki broj doktoranata stvorili su jedinstven naučni proizvod, kaže direktor te institucije Miomir Korać.

“I sad, naravno, mi ćemo da se sakrijemo iza dece, pa ćemo reći: ‘Mi smo to napravili za decu.’ Ali, moram iskreno da vam kažem, napravili smo malo i za nas. I mi smo u suštini, kopajući, stalno to. Uvek tu ima adrenalina, uvek tu imamo neku dečju priču, ne baš o zakopanom blagu, ali nije to daleko od toga”, kaže on.

“Ali, danas, onda kada smo napravili tako jedan park mamuta, kud ćemo – šta ćemo, slavićemo rođendan”, dodao je Korać.

Američka pomoć

I to jubilarni, milioniti mamutice Vike, koja je prava rijetkost. Jer u 20. vijeku u svijetu su pronađena samo tri potpuno očuvana skeleta mamuta, navodi novinarka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić, koja se javila iz Kostolca.

“Potpuno očuvan skelet mamuta Vike pronađen je na dubini 27 metara 2009. godine. U ovom muzeju, osim Vike, nalaze se i ostaci još četiri njena mlađa srodnika, runasta mamuta”, navodi Ćurčić.

Gradnju Mamut parka, kao i ostale radove na ovom lokalitetu, s gotovo 400.000 dolara, pomogao je Fond za zaštitu kulturnog naslijeđa Američke ambasade u Beogradu.

“Imate predivne kulturne lokalitete u državi i mislim da će kroz turizam ljudi koji budu dolazili ovdje biti u mogućnosti bolje upoznati Srbiju i njene ljepote”, ističe američki ambasador u Beogradu Michael Kirby.

Gradnja parka trajala je dva i po mjeseca, a prethodila joj je složena operacija preseljenja fosilnih ostataka drevnih sisara koji su u doba miocena šetali obalom Panonskog mora i deltom prahistorijske Morave.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Skelet mamuta starog blizu milion godina prebačen je iz rudnika uglja u Srbiji na sigurnu lokaciju. Ovakav poduhvat u toj zemlji do sada nije izveden. Selidbu mamutice Vike pratio je Đorđe Kostić.

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO