Oliver Stone režira film o Edwardu Snowdenu

Triler će pratiti Edwarda Snowdena koji je javnosti razotkrio da je SAD masovno prisluškivao (Getty Images)

Američki filmski reditelj i scenarist, trostruki dobitnik Oscara Oliver Stone namjerava napraviti film o bivšem zaposleniku američke Agencije za nacionalnu sigurnosti (NSA) Edwardu Snowdenu koji je javnosti predočio podatak da je pomenuta agencija duži vremenski period tajno špijunirala mnoge svjetske državnike.

Stone će na filmsko platno prenijeti priču iz knjige “The Snowden Files: The Inside Story of the World's Most Wanted Man”, čiji je autor Guardianov novinar Luke Harding, prenosi Anadolija.

Triler će pratiti američkog zviždača koji je javnosti razotkrio da su Sjedinjene Američke Države masovno prisluškivale te bivšeg kolumnistu Guardiana Glenna Greenwalda koji je sudjelovao u objavi otkrića o sistemu američkog špijuniranja putem interneta.

‘Veliki događaj’

Curenje NSA-inih informacija o špijuniranju Stone je nazvao “jednim od najvećih događaja našeg doba”.

Moritz Borman producirat će film.

Stone je, osim velikog opusa koji uključuje filmove “Vod smrti”, “Wall Street”, “Nixon”, “Rođen 4. jula”, “JFK”, “Aleksandar Veliki” i druga ostvarenja, snimio i dokumentarne filmove o Fidelu Castru i Hugu Chavezu.

Prošle godine Stone je bio gost Subversive Festivala koji je ponudio prostor za ozbiljno političko promišljanje društva i aktivističke iskorake s ciljem lokalne, ali i globalne promjene odnosa moći.

Snowden je trenutno među traženijim ličnostima u Hollywoodu. Prošle sedmice je Sony Pictures od novinara Glenna Greenwalda otkupio prava za snimanje filma po njegovoj knjizi “No Place to Hide: Edward Snowden, the NSA and the U.S. Surveillance State”.

Izvor: Agencije