Umjetnici zaslužni za novi ‘Zvezdin’ sjaj

Beogradski bioskop “Zvezda”, iako formalno zatvoren sedam godina nakon sumnjive privatizacije, već dvije sedmice radi zahvaljujući mladim umjetnicima, koji su ga zauzeli da bi ga, kako kažu, vratili publici. Sami su ga otvorili i u njemu održavaju projekcije filmova.

Veliki broj ljudi na ulazu u “Zvezdu” posljednji put bilo je 2007. godine, uoči zatvaranja bioskopa. Mladi umjetnici koji su “zauzeli” ovaj prostor kažu da razlog za ponovno otvaranje nije samo puko oživljavanje biskopske djelatnosti, javio je iz Beograda reporter Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić.

“Razlozi su jasni – kultura je ovde u zapećku. Ne postoji ništa što nama kao kulturnim radnicima može da omogući bilo kakav razlog da ostanemo ovde da se bavimo poslom kojim se bavimo”, kaže režiser Luka Bursać.

Glumica Hana Selimović dodaje: “Mi smo generacija zatvorenih vrata, što se tiče svega, i izlaska iz zemlje, i svega… Mi smo se rodili u neko vreme u kome je baš nezgodno boraviti. Mislim da je osnovna motivacija da mi budemo ovde želja da nas nešto zadrži u Beogradu.”

Gore nego prije

Bioskop “Zvezda” mladi umjetnici po svaku cenu žele očuvati, pa u njemu čak i žive na improviziranim krevetima. On, iako ruiniran, spada među rijetke koji su opstali u Srbiji.

U Srbiji je bilo skoro 700 bioskopa, a prema posljednjem popisu iz 2012. godine ima ih 88, uz “Zvezdu”, koja je na ovaj način otvorena.

Prema podacima Ministarstva kulture Srbije, iz budžeta za 2014. godine za kulturu je izdvojeno oko 70 miliona eura. Umjetnici misle da to nije dovoljno, neki čak kažu da je i u vrijeme Slobodana Miloševića bilo bolje.

“Mislim da je sada znatno gore. Onda su politička situacija i život bili jezivi, ali postojao je verovatno neki zamajac iz prošlosti koji je, makar po inerciji, vodio računa o kulturi. Sada toga više nema. Jednostavno, kultura je izbrisana kao nešto što je bitno za ovo društvo, što mislim da je apsolutna greška i glupost”, kaže režiser Goran Marković.

Naizgled bezizlazna situa4cija ne demotivira mlade umjetnike.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Beogradu danas radi svega devet kina. Njihovo gašenje se vezuje za loše provedenu privatizaciju, pirateriju i nove internetske tehnologije. Mogu li kino-sale ponovo proraditi, istraživao je Đorđe Kostić.

Published On 29 Sep 2013
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO